Noua Zeelandă reacționează la furtul miliardului din Republica Moldova

  • 05 Octombrie 2021 08:00
Noua Zeelandă reacționează la furtul miliardului din Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc a folosit o companie din Noua Zeelandă pentru a transfera către familia sa, dar și pentru a băga în off-shore-uri circa 180 de milioane de dolari după „furtul secolului” din Moldova, relatează postul de televiziune 1 NEWS și alte surse neozeelandeze, transmite IPN.

Informațiile despre fostul deputat și oligarh moldovean au ieșit la iveală din Pandora Papers, care arată că Plahotniuc și-a făcut apariția în Noua Zeelandă în anul 2011, creând compania Asiaciti, conectată cu compania Otiv Trust din afara Noii Zeelande. Alte documente dovedesc că soția sa, Oxana Childescu, a solicitat să i se trimită din Noua Zeelandă în Elveția zeci de milioane de dolari, solicitările fiind onorate pe parcursul mai multor ani.

Pe de altă parte, relatează sursa, tot din anul 2011 datează un raport de audit financiar care avertiza că există numeroase acuzații grave împotriva lui Plahotniuc, inclusiv de „corupție, manipulare a sistemului judiciar, spălare de bani, participare la traficul de arme și atacuri asupra sectorului financiar moldovenesc”, relatează jurnaliștii neozeelandezi. Nu este trecut cu vederea nici faptul că în anul 2020 Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat oficial pe Plahotniuc ca fiind implicat „într-o corupție semnificativă”, aceasta însemnând că el și familia sa nu sunt eligibili să intre în Statele Unite.

În legătură cu dezvăluirile din Pandora Papers, jurnaliștii de la 1 NEWS au solicitat un interviu de la Asiaciti Noua Zeelandă, dar au obșinut doar răspuns în scris, lung, în care se spune că recentele informații „sunt bazate pe inexactități și informații incomplete.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,6 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău