Noua Zeelandă - Poliția va interveni vineri pentru recuperarea trupurilor victimelor de pe White Island

  • 12 Decembrie 2019 11:50
Noua Zeelandă - Poliția va interveni vineri pentru recuperarea trupurilor victimelor de pe White Island

Poliția neozeelandeză a anunțat joi că intenționează să recupereze vineri trupurile celor opt persoane date dispărute după erupția din această săptămână a vulcanului de pe White Island (Insula Albă) soldată cu zeci de răniți și moartea altor opt persoane, informează agenția DPA, preluat de Agerpres.

'Avem un plan, resursele și capacitatea de a recupera cadavrele de pe Whakaari/White Island'', a declarat joi presei din Whakatane comandantul adjunct de poliție Mike Clement.

Personal din cadrul Forțelor de Apărare ale Noii Zeelande va fi desfășurat pe insulă la primele ore ale zilei de vineri, a precizat Clement. Fără a oferi mai multe detalii despre acest plan, reprezentantul poliției a adăugat că misiunea va dura mai multe ore.

O aeronavă C-130 Hercules a transportat joi după-amiaza echipament special și personal în Whakatane.

White Island, situată în așa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu amplă activitate vulcanică și seismică, este punctul de ieșire la suprafață a vârfului unui vulcan submarin, aflat la 48 de kilometri în larg de Whakatane, în nord-estul Insulei de Nord din Noua Zeelandă.

Bilanțul oficial al erupției vulcanice de luni a ajuns la opt morți după ce alte două persoane rănite au decedat în spital. Alte opt persoane sunt date dispărute și se presupune că sunt decedate pe insulă.

''Știm că sunt dispărute opt persoane. Știm exact unde se află șase, așa că acestea vor fi prioritatea noastră'', a explicat Clement. ''Nu am găsit mai mult de șase, dar asta nu înseamnă că nu sunt acolo'', a adăugat el.

Un reprezentant al GNS Science, Graham Leonard, a declarat anterior presei că situația vulcanului rămâne extrem de volatilă. Activitatea vulcanică a continuat să se întețească în mod constant, iar probabilitatea unei erupții a celui mai activ vulcan din Noua Zeelandă în următoarele 24 de ore a crescut la 50-60 de procente.

''Riscul despre care am vorbit în această dimineață nu a trecut'', a indicat Clement. ''Nu există nicio opțiune cu risc zero în ceea ce privește planul, dar l-am gândit cu atenție'', a precizat el.

Ashley Bloomfield, director general al Sănătății, a declarat că 21 de pacienți au rămas internați în patru unități sanitare pentru îngrijirea pacienților cu arsuri. 16 dintre aceștia se află în continuare în stare critică.

În ultimele 24 de ore, șapte pacienți australieni au fost transportați pe calea aerului la unități sanitare din Sydney și Melbourne. Alți șase pacienți australieni urmau să se întoarcă acasă în următoarele 24 de ore.

Medicii din Noua Zeelandă au primit 10.000 de centimetri pătrați piele din Australia și au comandat încă 100.000 de centimetri pătrați din Statele Unite, notează DPA.

Turiștii vizitează insula proprietate privată de peste 30 de ani. Deși activitatea seismică a fost continuă, aceasta a fost prima erupție letală după anul 1914 când au murit zece mineri dintr-o mină de sulf.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău