Noua vedetă a pieței petroliere din R. Moldova sau cine stă în spatele reexportului de motorină (Revista presei)

  • 19 Ianuarie 2023 10:06
Noua vedetă a pieței petroliere din R. Moldova sau cine stă în spatele reexportului de motorină (Revista presei)

Moldova cere liderilor mondiali ajutor pentru victoria Ucrainei în războiul declanșat de Putin, titrează DW. Autoritățile de la Chișinău deplâng consecințele tragediei aviatice de la Kiev, în urma căreia au murit ministrul de Interne al Ucrainei, unii colegi, civili, inclusiv copii. În total 18 oameni și-au pierdut viața. Aflată în aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos, președinta Maia Sandu a cerut liderilor mondiali să ajute Ucraina să învingă în acest război declanșat de Rusia, pentru că de victoria Ucrainei depinde pacea și securitatea în întreaga regiune.

Ziarul  de Gardă, publică o investigație despre zeci de pagini clonate pe Facebook, sub aceeași denumire: „Ilan Șor pentru popor”. Acestea lustruiesc zilnic imaginea deputatului fugar Ilan Șor, liderul Partidului Șor. Numeroase pagini create în Asia au primit, peste noapte, denumiri și fotografii noi, purtând acum numele și imaginea lui Ilan Șor sau al partidului și televiziunilor acestuia. Ca urmare a acestor activități virtuale, Ilan Șor capătă pe Facebook imaginea unui „politician tânăr, iubit de cetățeni, bun manager, om de echipă, căruia îi pasă de popor și de oamenii săraci”.

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție Mihai Ivanov este finul de cununie al fostului șef al instituției Viorel Morari, scrie Newsmaker. Informația a fost confirmată de Ivanov ieri la Jurnal TV. Prezentă la emisiune, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a justificat că „un act ilegal comis de către o persoană nu poate fi imputat și rudelor acesteia”.  Veronica Dragalin a fost întrebată cât de corect este ca Mihai Ivanov să activeze în cadrul PA, în condițiile în care el este finul ex-șefului instituției, controversatul Viorel Morari. De asemenea, moderatorul emisiunii a remarcat și faptul că Ivanov a avut o ascensiune în carieră, în perioda când Viorel Morari se afla la conducerea PA.

Portalul Anticorupție scrie că CSP l-a numit să asigure funcția de șef interimar al  Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe procurorul Victor Furtună, cunoscut opiniei publice pentru gestionarea dosarelor penale pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Asta, după ce, în ședința de luni, membrii Cconsiliului Superior al Procurorilor  au respins candidatura la acest post a a actualului interimar de la PCCOCS, Sergiu Russu, propus de fostul coleg de la Procuratura Anticorupție al lui Furtună, Ion Munteanu, care deține funcția de procuror general interimar. Victor Furtună va conduce instituția până la desemnarea, prin concurs, a unui nou șef.  Victor Furtună avea în gestiune trei dosare penale pornite pe numele lui Alexandr Stoianoglo, dintre care două au ajuns în instanță, iar unul se află la etapa anchetei.

MoldStreet scrie astăzi despre noua vedetă a pieței petroliere din Moldova sau cine stă în spatele reexportului de motorină. Potrivit publicației anul trecut s-a înregistrat o creștere de circa 2,4 ori a importului de produse petroliere, valoarea acestora ajungând la circa 1,5 miliarde de dolari, arată datele preliminare privind importul de carburanți. Saltul enorm este explicat de creșterea semnificativă a prețurilor la produsele energetice, dar în special de războiul din Ucraina, care a dus la o recroire a căilor de transport, Republica Moldova devenind brusc un important reeexportator de produse petroliere în țara vecină, după cum arată și datele Biroului Național de Statistică pentru 11 luni. Datele statistice vamale denotă că Lukoil-Moldova a rămas anul trecut liderul pieței cu un volum de aproape jumătate de milion de tone de produse petroliere, cu o valoare estimată la peste nouă miliarde lei. Al doilea jucător este Rompetrol-Modova, la mare distanță se află Petrom-Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău