Nouă țări europene se angajează să dezvolte producția de energie eoliană în Marea Nordului

  • 25 Aprilie 2023 11:24
Nouă țări europene se angajează să dezvolte producția de energie eoliană în Marea Nordului

Lideri din nouă țări europene, reuniți luni, 24 aprilie, în orașul belgian Oostende, s-au angajat să crească de zece ori capacitatea de producție ecologică de energie în Marea Nordului, de la 30 de GW putere eoliană instalată în prezent la 300 de GW în 2050, transmite Agerpres.

Premierul belgian Alexander de Croo, gazda reuniunii, a afirmat că prin demersul la care participă Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Regatul Unit "ca europeni, ne luăm destinul în mâini". El a estimat că energia "la preț accesibil, sigură și durabilă" ar putea alimenta 300 de milioane de locuințe.

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că "în Marea Nordului avem o centrală electrică practic la ușă".

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că creșterea producției de energie regenerabilă în Europa "ne va sufla în pânze tot vântul de care avem nevoie pentru a ne îndrepta spre neutralitatea climatică".

În declarația comună semnată, participanții la conferință preconizează de asemenea dezvoltarea producției ecologice de hidrogen în Marea Nordului.

Pentru atingerea obiectivelor este nevoie de standardizare, cooperare și lanțuri de aprovizionare sincronizate, a arătat De Croo.

El a avertizat însă, chiar de la sosirea la Oostende, că "infrastructura din Marea Nordului - atât turbinele eoliene, cât și cablurile și conductele - este expusă la sabotaj și spionaj" și a adăugat că este "extrem de importantă" colaborarea în domeniul securității.

În acest sens, semnatarii declarației s-au angajat "să colaboreze pentru creșterea securității infrastructurii maritime și submarine, în cadrul NATO și al UE".

Scholz a insistat că trebuie început imediat cu identificarea de situri noi, eliberarea autorizațiilor și construcția centralelor și rețelelor. El a subliniat importanța conectării capacităților de producție maritime cu regiunile industriale din interiorul continentului.

Agenția dpa observă că în ultimii ani creșterea capacităților de producție eoliene a fost lentă atât în Germania - care are o putere instalată de acest tip de 8 GW - cât și la nivel european. Într-o declarație separată a miniștrilor energiei, Berlinul și-a anunțat intenția de ajunge până în 2045 la o producție de 66 de GW în Marea Nordului. Londra și-a stabilit ca obiectiv o capacitate de 50 GW până în 2030, iar Belgia - 8 GW până în 2040. Luxemburgul, care nu are deschidere la mare, a promis asistență financiară pentru proiecte.

Cu ocazia summitului de la Oostende, la care au participat reprezentanți a peste 100 de companii, au fost formulate și alte angajamente. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a convenit cu omologul său danez, Lars Aaagaard, o colaborare pentru instalații eoliene cu o capacitate de 10 GW. Olanda și Regatul Unit au anunțat planuri pentru o nouă linie electrică între o instalație eoliană din Marea Nordului și ambele țări; ministrul olandez al energiei, Rob Jetten, a precizat că viitorul cablu submarin va putea transfera 2 GW de energie electrică, suficient pentru două milioane de locuințe.

Tot luni, înaintea reuniunii de la Oostende, von der Leyen și premierul norvegian Jonas Gahr Store au semnat la Bruxelles un acord de întărire a cooperării pentru energia regenerabilă, combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău