Nouă state europene se opun reformării pieței europene de electricitate ca soluție la explozia prețurilor

  • 25 Octombrie 2021 17:24
Nouă state europene se opun reformării pieței europene de electricitate ca soluție la explozia prețurilor

Germania, Danemarca, Irlanda și alte șase state membre ale Uniunii Europene au anunțat luni că nu vor sprijini o reformă a pieței europene de electricitate, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor europeni ai Energiei la care va fi discutată recenta explozie a prețurilor la energie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și electricitate au atins valori record în ultimele săptămâni și au rămas la un nivel ridicat, ceea ce a determinat unele state membre, precum Spania și Franța, să ceară Comisiei Europene să regândească regulile care guvernează piața europeană de electricitate.

Însă, luni, un grup de nouă state membre au dat publicității un comunicat comun de presă în care precizează că "nu pot susține nicio măsură care intră în conflict cu piața internă de gaze naturale și electricitate", precum o reformare a pieței angro de electricitate.

"Având în vedere că majorările de prețuri au la bază factori globali, ar trebui să fim foarte atenți înainte de a interveni în designul piețelor interne de energie. Acesta nu va fi remediul pentru a contracara actuala creștere a prețurilor la energie, care are legătură cu piețele de combustibili fosili", se mai arată în comunicatul semnat de cele nouă state membre.

Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos au semnat acest document în care sunt cerute, în schimb, mai multe măsuri pentru a economisi energia și o țintă de 15% pentru interconectarea pieței europene de electricitate până în 2030.

Miniștrii europeni ai Energiei, vor avea marți o reuniune de urgență pentru a discuta cum să răspundă la creșterea explozivă a prețurilor. Majoritatea țărilor utilizează deja reduceri de taxe, subvenții și alte măsuri naționale pentru a proteja consumatorii de impactul prețurilor mai mari la gaze naturale asupra facturilor la energie, însă guvernele celor 27 de state membre nu au ajuns încă la un acord cu privire la un răspuns pe termen lung.

Spania a cerut o revizuire a pieței angro de electricitate ca răspuns la creșterea prețurilor, susținând că sistemul actual nu susține tranziția ecologică a UE.

Potrivit sistemului actual, prețul angro la electricitate este stabilit de ultima centrală necesară pentru a acoperi cererea totală pentru energie electrică. Deseori, în sistemul actual, centralele care funcționează pe gaze naturale sunt cele care stabilesc prețul, ceea ce în opinia autorităților spaniole nu este corect, deoarece înseamnă că energia regenerabilă ieftină este vândută la același preț ca și energia electrică mai scumpă produsă pe bază de combustibili fosili.

Comisia Europeană a anunțat că va analiza dacă piața europeană de electricitate funcționează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creșterea costurilor la energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
11,7
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,36 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău