Noua lege cu privire la procuratură, elaborată ÎN GRABĂ?

  • 01 Iunie 2015 17:23
Noua lege cu privire la procuratură, elaborată ÎN GRABĂ?

Experți au păreri împărțite față de proiectul de lege cu privire la procuratură aprobat de Parlament în prima lectură, vineri, și care prevede un șir de modificări ce țin de structura Procuraturii Generale.

De asemenea, schimbările țin de organele de conducere a acesteia, precum și de atribuțiile procurorilor, inclusiv de procedura de numire a procurorului general.

Proiectul noii legi cu privire la procuratură a fost aprobat vineri cu 37 de voturi ale  deputaților PLDM și PD.  Proiectul prevede mai multe modificări. Astfel, din cele trei procuraturi specializate care există în prezent, vor funcționa doar două – procuratura anticorupție și procuratura pentru cauze speciale, iar cea în transporturi și cea militară, urmând a fi lichidată.

Totodată, sunt propuse noi organe de conducere și de control. Printre acestea ar fi Adunarea general a procurorilor, inspecția procurorilor și colegiul de disciplină. Iar Consiliului superior al procurorilor i se acordă împuterniciri și independență sporită. Totodată, potrivit documentului, procurorii se vor concentra doar pe justiția penală și nu vor mai avea dreptul să inițieze acțiuni civile ca în prezent.

Una din modificările principale este și procedura de numire a procurorului general, care urmează să fie desemnat de președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Noua procedură însă va fi posibilă doar dacă va fi modificată Constituția.

Juristul Victor Constantinov, fost membru al grupului de lucru care a elaborat proiectul strategiei de reformă a procuraturii a declarat că strategia și noua lege au fost elaborate în grabă, în plus, este puțin probabil ca Parlamentul să reușească să amendeze constituția pentru a modifca procedura de numire a procurorului general, iar scopurile propuse vor rămâne doar pe hârtie. 

„Eu sunt sută la sută convins că în asemenea variantă pârghiile de influență se vor păstra. Adică nu va garanta nimic schimbarea de numire a procurorului general, alegerea, șamd. Probabil va fi o încercare de a arucna în soceitate o idee că ceva se va schimba fundamental, dar nu cred că se va schimba”, a declarat Victor Constantinov.

Juristul Vladislav Gribincea, șeful grupului respectiv de experți, consideră că noile modificări pot fi implementate și fără modificarea procedurii de numire a procurorului general.

„Toți se uită la modul de numire a procurorului general, dar proeictul de lege prevede multe alte chestii inovatoare. Doi, mandatul actualului procurorului general mai durează încă trei ani și ceva, și în trei ani de zile se găsește timp de modificat Constituția”, a declarat Vladislav Gribincea.

Amintim că reforma procuraturii este una din principalele restanțe ale Republicii Moldova față de Consiliul Europei, dar și un angajament al Republicii Moldova în relațiile cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău