Noua hartă privind riscul de călătorie în Europa. Mai mult de jumătate din țările UE sunt în zona roșie

  • 16 Octombrie 2020 08:39
Noua hartă privind riscul de călătorie în Europa. Mai mult de jumătate din țările UE sunt în zona roșie Sursa Foto: ecdc.europa.eu

Mai mult de jumătate dintre țările Uniunii Europene, împreună cu Regatul Unit, apar cu roșu pe noua hartă europeană privind restricțiile de călătorie, publicată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Miniștrii de Externe din cele 27 de țări UE au convenit punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE, rezultând un cod de culori de la verde (sigur) la roșu (risc ridicat), transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, pe harta prezentată de ECDC, întocmită conform noului cod de culori, doar trei țări din UE sau Spațiul Economic European (Norvegia, Finlanda și Grecia) sunt în mare parte în zona verde, zona sigură.

Alte cinci țări (Italia, Cipru, Estonia, Lituania și Letonia) sunt în principal în zona portocalie, care indică risc de călătorie.

Cinci țări (Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Islanda) apar cu gri, ceea ce înseamnă că nu există suficiente date conform formulei agreate în comun.

Restul țărilor apar cu roșu, ceea ce indică risc ridicat de călătorie. România se află printre ele.

Noul cod al culorilor la nivel european

Miniștrii de Externe din cele 27 de țări UE au convenit punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg. Riscul de călătorie în țările UE va fi stabilit pe baza unui cod comun de culori: verde, portocaliu, roșu, gri.

Propunerea miniștrilor de Externe include o hartă comună codificată pe culori, precum și un cadru comun pentru posibile măsuri, inclusiv reguli pentru testare, carantină și formulare de localizare a pasagerilor.

Abordarea comună a statelor membre prevede o împărțire comună a zonelor de risc pe teritoriul Uniunii Europene, după cum urmează:

  • Verde (sigur în privința călătoriilor) - țările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 la 100.000 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de 4%
  • Portocaliu - țările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000 într-o perioadă de două săptămâni, totuși procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de 4% sau mai mult, precum și zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 și 150 la 100.000, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 4%
  • Roșu (risc ridicat) - țările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii de mai sus
  • Gri - țările cu informații insuficiente disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

Statele membre nu ar trebui să restricționeze libera circulație a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi. În cazul în care analizează dacă să aplice restricții, statele membre ar trebui să respecte diferențele în ceea ce privește situația epidemiologică dintre zonele portocalii și cele roșii și să acționeze în mod proporțional. Ele ar trebui, de asemenea, să țină seama de situația epidemiologică de pe propriul teritoriu.

Țările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele care consideră că este necesar să introducă restricții ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

- să fie supuse carantinei;
- să se supună unui test după sosire.

Statele membre pot oferi opțiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. De asemenea, țările membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău