Noua Guinee, a doua cea mai mare insulă din lume, are o caracteristică unică

  • 09 August 2020 09:36
Noua Guinee, a doua cea mai mare insulă din lume, are o caracteristică unică

Noua Guinee din sud-vestul Oceanului Pacific este insula cu cea mai mare diversitate de plante din lume, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Noua Guinee este a doua cea mai mare insulă - și cea mai mare insulă tropicală - din lume. Jumătatea estică formează Papua Noua Guinee, în timp ce jumătatea vestică, cunoscută sub numele de Noua Guinee de Vest sau Papua de Vest, formează provinciile indoneziene Papua și Papua de Vest, scrie Agerpres.

O echipă formată din 99 de botaniști din 19 țări au întocmit prima listă verificată a plantelor vasculare - plantele superioare caracterizate prin prezența în structura lor a unor vase prin care circulă seva - din Noua Guinee și insulele din jur, documentând peste 13.600 de specii din 1.742 de genuri și 264 de familii.

Datele arată că insula are cu 16% mai multe plante decât insula Madagascar din Africa, locul cu cea mai impresionantă biodiversitate întâlnită până acum, unde există 11.488 de specii înregistrate.

Potrivit studiului, 68% dintre plante sunt endemice pentru Noua Guinee, ceea ce înseamnă că nu se găsesc nicăieri în altă parte.

Aceasta este prima dată când oamenii de știință au încercat să "catalogheze întreaga diversitate a plantelor vasculare din Noua Guinee", au afirmat cercetătorii.

"Noua Guinee este extraordinară: este o insulă paradisiacă plină de viață", a declarat Rodrigo Camara-Leret, autorul principal al studiului de la Universitatea din Zurich.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău