Noua economie a joburilor secundare: De ce aleg unii oameni să muncească în două locuri simultan

  • 12 Martie 2023 17:00
Noua economie a joburilor secundare: De ce aleg unii oameni să muncească în două locuri simultan

Oamenii din “generația Z”, născuți în perioada anilor 1995-2010, și-au câștigat în scurtul timp petrecut pe pământ un renume nu tocmai favorabil – “copiii calculatorului” sau “născuți cu telefonul în față” sunt doar unele din sintagmele folosite pentru a-i descrie. Cu o asemenea reputație, nu s-ar crede că tinerii sunt cei mai dispuși să muncească în mai multe locuri în același timp, dar realitatea ar putea fi una surprinzătoare, arată BBC.

Desigur, nu este vorba despre două slujbe tocmai tradiționale și gestionate simultan. În manieră tipic tinerească, noii “jucători” de pe piața muncii preferă să îmbine utilul cu plăcutul. La rândul lor, angajatorii, unii din ei cel puțin, par dispuși să încurajeze acest nou sistem, scrie G4Media.

Acesta este cazul Sholei West, în vârstă de 22 de ani, care lucrează în echipa de parteneriate media a firmei de publicitate OMD. Ea își combină rolul cu normă întreagă cu o afacere proprie, cu jumătate de normă: oferirea de sfaturi de carieră pentru tineri prin intermediul activității de consultanță independentă.

West, care locuiește la Londra, spune că angajatorul ei este conștient și sprijină activitatea sa secundară. „La interviu, mi-au spus clar că sunt binevenită să am brandul meu personal în paralel. Directorul meu general a comentat recent la postarea mea de pe LinkedIn spunând că ceea ce am făcut a fost genial, chiar dacă nu avea nicio legătură cu job-ul meu principal”, spune ea. „Deschiderea lor înseamnă că nu se simte ca un program de la 9 la 17: este un loc de muncă care funcționează cu pasiunile mele.”

Generația Z intră în rândul forței de muncă într-un număr semnificativ: Datele Biroului de Statistică a Muncii (BLS) din Statele Unite arată că în SUA existau 21 de milioane de angajați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani până în iulie 2022, iar rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 54,4% de la an la an. Și, pe măsură ce îmbătrânesc, activitatea secundară va crește probabil în popularitate și acceptare. În timp, urmărirea proiectelor de pasiune și a mai multor surse de venit s-ar putea dovedi a fi unul dintre cei mai importanți factori de diferențiere a celei mai tinere generații din forța de muncă.

În mod evident, ideea de a lucra în mai multe locuri în același timp nu a fost inventată de tineri, iar motivele pentru care oamenii aleg această cale sunt variate. În cazul României, spre exemplu, compania de recrutare eJobs a realizat un sondaj cu un eșantion de 1.200 de persoane pentru a afla de ce hotărăsc oamenii să-și ia a doua slujbă.

 

Rezultatele, citate de Start-up.ro, arată că motivele românilor de a lucra în acest fel variază. Un procentaj de peste 10% au declarat, de exemplu, că primul lor job nu era destul de solicitant, dar pentru alți 5%, motivul real a fost că au vrut să-și schimbe ocupația, așa că au încercat această alternativă ca o perioadă de tranziție.

Pe de altă parte, 8% dintre participanții la sondaj au afirmat că aveau nevoie doar de venituri suplimentare pentru a-și permite niște produse speciale, mai scumpe. 

Un lucru de amintit este că motivele identificate până acum – dorința pentru o provocare, pasiunea, simpla tentație a unei achiziții mai speciale, par să depăseașcă granițele fizice și chiar pe cele temporale. 

Un studiu al Biroului Național de Statistică din SUA arată că în 1997 existau două categorii de oameni cu două slujbe: cei care o făceau din necesitate, pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice sau pentru a plăti datorii și cei care identificau “probleme” similare cu cele ale tinerilor moderni. 


 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău