Noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit în prima ședință. Patru judecători au fost prezenți

  • 04 Aprilie 2023 12:02
Noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit în prima ședință. Patru judecători au fost prezenți

Noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii, formată doar din membrii non-judecători numiți de Parlament și unul din garnitura anterioară, s-a întrunit astăzi în prima ședință. Printre deciziile adoptate se numără Planul de acțiuni pentru 2023 și sesizarea Curții Constituționale cu privire la mandatul membrului CSM și a ședințelor Consiliului. Înainte de a declara ședința deschisă, președinta interimară Nina Cernat a făcut o declarație prin care a argumentat necesitatea funcționalității Consiliului, transmite Radio Chișinău.

Pe ordinea de zi a ședinței CSM au fost aproximativ 10 subiecte. Planul de Acțiuni al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2023 a fost votat unanim de către cei prezenți la ședință. Președinta interimară a CSM-ului, Nina Cernat, rămasă din componență anterioară a forului, a declarat că la o parte din acțiuni ale Planului deja se lucrează, întrucât acesta a fost prezentat anterior.

Între timp, Ion Guzun a făcut un apel către președinții de judecătorii să prezinte în termenii cuveniți datele cu privire la activitatea instanțelor pe care le conduc, întrucât din cauza lor a fost tergiversată elaborarea raportului anual de activitate al Consiliului.

„Rog foarte mult președinții de instanțe să expedieze din timp rapoartele instanțelor sale pentru a nu bloca activitatea CSM. Pentru că CSM prezintă raportul său de activitate în fața Adunării Generale a Judecătorilor, dar e și o obligație stabilită de lege”, a spus Ion Guzun.

La fel, cu votul a trei membri, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Curtea Constituțională, prin care se solicită verificarea unor prevederi legale cu privire la mandatul membrului CSM și a ședințelor Consiliului.

Întinate de a declara ședința deschisă, Nina Cernat a făcut o declarație cu privire la funcționalitatea Consiliului Superior al Magistraturii în actuala componență, după ce în spațiul public au apărut mai multe critici cu privire la reprezentativitatea acestuia.

 „Este evident că orice acțiuni, prevederi legale, care ar avea ca efect blocarea, sub orice formă, a funcționalității Consiliului ar genera în primul rând blocarea funcționalității sistemului judecătoresc. Motiv pentru care membrii CSM au considerat raționamentul activității Consiliului în componență limitată și cu competențe limitate ca unul favorabil nu pentru membrii Consiliului, dar pentru sistemul judecătoresc”, a declarat Nina Cernat.

Săptămâna trecută, Parlamentul a numit primii trei membri non-judecători în componența Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca acesta să poate funcționa, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, care trebuia să numească membrii CSM din rândul judecătorilor, a amânat ședința până la finele lunii aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău