Noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei este dispusă să îndeplinească cerințele BOR privind crearea unui vicariat pentru etnicii români

  • 04 Martie 2019 12:15
Noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei este dispusă să îndeplinească cerințele BOR privind crearea unui vicariat pentru etnicii români

Noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei este dispusă să îndeplinească cerințele Bisericii Ortodoxe Române privind crearea unui vicariat pentru etnicii români, a declarat Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Epifanie, pentru ziarul "Ukrainska Pravda".

El consideră acceptabilă înființarea unui vicariat pentru credincioșii români din nordul Bucovinei, așa cum a soliciat Biserica Ortodoxă Română (BOR). ”Va fi un pas în oglindă, pentru că pe teritoriul Bisericii Române a fost creat deja un vicariat pentru parohiile ucrainene, unde slujbele se țin în limba ucraineană”, a răspuns mitropolitul ucrainean, citat de Rador.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a comunicat recent că pentru ”o decizie concretă și corectă” în ceea ce privește situația din Ucraina, „la o viitoare ședință a Sfântului Sinod se va ține seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei”.

„Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice și lingvistice. În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești și ale statului ucrainean că identitatea etnică și lingvistică a românilor va fi respectată, precum și că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român și a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult și de teologie în limba lor maternă, adică limba română”, potrivit Basilica.ro.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău