Noua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre, susține Seul

  • 19 Aprilie 2019 15:35
Noua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre, susține Seul

"Noua armă tactică ghidată" testată miercuri de Coreea de Nord este un sistem de rachete pentru confruntări terestre, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, transmite Agerpres.

Propaganda nord-coreeană a anunțat joi, fără a furniza mai multe detalii, că liderul Kim Jong Un a supravegheat testarea unei noi arme tactice (arme cu rază scurtă de acțiune concepute pentru a fi folosite în cadrul unei lupte).

În urma evaluărilor făcute, Forțele Armate sud-coreene au stabilit că este vorba de un sistem de rachete pentru confruntare terestră, a explicat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, secretarul interimar american al Apărării, Patrick Shanahan, a spus joi că în niciun caz nu a fost "o rachetă balistică".

Analiștii cred că racheta a zburat puțin la altitudine joasă, ceea ce ar putea indica o rachetă de scurtă distanță similară rachetei israeliene Spike, cu o rază de circa 20 de kilometri.

Folosirea rachetelor de acest tip de către Coreea de Nord nu reprezintă o încălcare a rezoluțiilor aprobate de Națiunile Unite la adresa sa ca sancțiune pentru testele cu arme de distrugere în masă, precum rachete balistice intermediare sau intercontinentale, ori bombe nucleare.

A fost pentru prima dată din noiembrie trecut când Kim Jong Un a supervizat testarea unei arme. Și atunci propaganda nord-coreeană a informat că a fost prezent la testele pentru o armă tactică (probabil un sistem de artilerie), tot fără a furniza alte detalii.

În orice caz, scrie EFE, testarea unei arme cu rază scurtă ar putea fi văzută ca un mijloc de a-i reaminti președintelui american, Donald Trump, că reluarea testelor cu rachete balistice și nucleare (pe care Phenianul a lăsat-o să se înțeleagă după summitul eșuat din februarie de la Hanoi) este o opțiune la îndemână.

Președintele american a spus de mai multe ori că, în ciuda blocajului intervenit în actualele negocieri pentru denuclearizarea Coreei de Nord, el este momentan mulțumit de faptul că regimul nu a mai făcut teste cu arme de distrugere în masă din noiembrie 2017.

După eșecul încheierii unui acord la Hanoi, Phenianul presează Washingtonul pentru a-și reduce solicitările astfel încât să se negocieze o dezarmare graduală care să ajute la relaxarea sancțiunilor ce sufocă tot mai mult economia nord-coreeană. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău