Noua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre, susține Seul
-
19 Aprilie 2019 15:35
"Noua armă tactică ghidată" testată miercuri de Coreea de Nord este un sistem de rachete pentru confruntări terestre, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, transmite Agerpres.
Propaganda nord-coreeană a anunțat joi, fără a furniza mai multe detalii, că liderul Kim Jong Un a supravegheat testarea unei noi arme tactice (arme cu rază scurtă de acțiune concepute pentru a fi folosite în cadrul unei lupte).
În urma evaluărilor făcute, Forțele Armate sud-coreene au stabilit că este vorba de un sistem de rachete pentru confruntare terestră, a explicat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, secretarul interimar american al Apărării, Patrick Shanahan, a spus joi că în niciun caz nu a fost "o rachetă balistică".
Analiștii cred că racheta a zburat puțin la altitudine joasă, ceea ce ar putea indica o rachetă de scurtă distanță similară rachetei israeliene Spike, cu o rază de circa 20 de kilometri.
Folosirea rachetelor de acest tip de către Coreea de Nord nu reprezintă o încălcare a rezoluțiilor aprobate de Națiunile Unite la adresa sa ca sancțiune pentru testele cu arme de distrugere în masă, precum rachete balistice intermediare sau intercontinentale, ori bombe nucleare.
A fost pentru prima dată din noiembrie trecut când Kim Jong Un a supervizat testarea unei arme. Și atunci propaganda nord-coreeană a informat că a fost prezent la testele pentru o armă tactică (probabil un sistem de artilerie), tot fără a furniza alte detalii.
În orice caz, scrie EFE, testarea unei arme cu rază scurtă ar putea fi văzută ca un mijloc de a-i reaminti președintelui american, Donald Trump, că reluarea testelor cu rachete balistice și nucleare (pe care Phenianul a lăsat-o să se înțeleagă după summitul eșuat din februarie de la Hanoi) este o opțiune la îndemână.
Președintele american a spus de mai multe ori că, în ciuda blocajului intervenit în actualele negocieri pentru denuclearizarea Coreei de Nord, el este momentan mulțumit de faptul că regimul nu a mai făcut teste cu arme de distrugere în masă din noiembrie 2017.
După eșecul încheierii unui acord la Hanoi, Phenianul presează Washingtonul pentru a-și reduce solicitările astfel încât să se negocieze o dezarmare graduală care să ajute la relaxarea sancțiunilor ce sufocă tot mai mult economia nord-coreeană.
Sursa: Agerpres