Noua “armă” împotriva COVID-19. Acționează foarte rapid și ar putea preveni infecția

  • 13 August 11:40
Noua “armă” împotriva COVID-19. Acționează foarte rapid și ar putea preveni infecția

Vaccinul împotriva coronavirusului, anunțat triumfător de ruși, după nici două luni de testare este privit cu scepticism de comunitatea științifică internațională și de experții în sănătate publică, scrie stirileprotv.ro

S-ar putea să mai treacă luni bune până vom avea într-adevăr un vaccin anti-Covid sigur și eficient, potrivit specialiștilor.

Pe de altă parte însă, marile companii farmaceutice se întrec să testeze o altă “armă” în lupta cu această boala perfidă, tratamentele cu anticorpi.

Cum acționează un tratament cu anticorpi

Anticorpii sunt proteine pe care le produce corpul când apare o infecție. Se atașează de virus și ajută la eliminarea acestuia din organism. Vaccinul funcționează prin “păcălirea” corpului; îl face să creadă că există o infecție, astfel că produce anticorpi. Apoi, prin administrarea serului, corpul își “amintește” cum să reacționeze când apar invadatorii microscopici reali, viruși sau bacterii.

Chiar și cu un vaccin poate să treacă o lună sau chiar două până când corpul își pregătește o apărarea eficientă.

Însă un tratament cu anticorpi, experimental deocamdată, grăbește procesul. Pentru că nu mai e nevoie ca sistemul imunitar sa fie antrenat. Corpul primește o versiune concentrată a anticorpilor care au actionat cel mai bine împotriva coronavirusului, în testele de laborator pe animale.

Anthony Fauci, director National Institute of Allergy and Infectious Diseases: Odată ce ai globulina hiperimună, îi ridici gradul de concentrare până la nivelul optim, astfel încât știi că poate fi administrată unei persoane.

Virusolog: Efectul ar putea dura o lună

 

Myron Cohen, virusolog, Universitatea Carolina de Nord: Poate fi administrat într-o asemenea manieră încât să se difuzeze rapid în întregul organism. Iar corpul ar putea fi capabil să se protejeze și să prevină infecția imediat.

Un astfel de tratament cu anticorpi - al cărui efect ar putea dura o lună cel puțin - poate conferi o imunitate rapidă, fie și temporară, persoanelor din categoria de risc ridicat pentru infecția cu coronavirus: cadre medicale din linia întâi sau cei care împart aceeași locuință cu un bolnav de Covid-19. Poate fi administrat și preventiv...

Myron Cohen, virusolog, Universitatea Carolina de Nord: La fabrici de procesare a cărnii sau la azilurile de vârstnici ne confruntăm cu situații în care coronavirusulu se răspândește scăpat de sub control. Iar dacă am avea ceva care poate fi administrat oricui nu este infectat, și care ar putea preveni infecția, și care să acționeze foarte rapid, ar fi un moment miraculos.

Studiile sunt foarte promițătoare, iar un tratament cu anticorpi ar putea fi disponibil destul de curând, poate în aceasta toamnă, conform celor mai optimiste estimări.

Una dintre companii chiar a început să producă varianta sa de tratament cu anticorpi, sperând ca testele clinice aflate in curs de desfasurare vor da rezultatele asteptate, iar aprobările nu vor intârzia.

Alte companii testeaza tratamente cu anticorpi impotriva infectiei cu Sars-Cov-2, dupa ce au lansat, in trecut, produse similare împotriva Ebola, virusului Zika sau febrei galbene.

Sursa:stirileprotv.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău