Nouă acuzație a Kievului împotriva comisarului rus pentru drepturile copiilor

  • 05 Aprilie 2023 19:41
Nouă acuzație a Kievului împotriva comisarului rus pentru drepturile copiilor

Comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova - vizată de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională de la Haga (CPI) pentru deportarea copiilor ucraineni din zonele Ucrainei aflate sub ocupația trupelor ruse - a recunoscut într-o conferință de presă marți "răpirea" unui adolescent ucrainean, potrivit guvernului de la Kiev, citat miercuri de agenția de presă DPA, scrie Agerpres.

Într-o conferință de presă la Moscova, Maria Lvova-Belova, a declarat că serviciile speciale ruse au reușit să rețină un adolescent originar din Mariupol, la granița cu Belarus, care voia să se întoarcă în Ucraina, a relatat publicația Ukrainska Pravda.

''Această poveste este următoarea mărturisire publică a crimelor de război - răpirea de copii ucraineni!", a scris marți seara pe Telegram ombudsmanul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineț.

El a spus că în acest caz este vorba de un băiat de 17 ani, care a fost dus din Mariupol, oraș ocupat de ruși în regiunea Donețk, în Rusia și dat spre adopție unei familii de ruși.

"Totuși, băiatul are o soră în Ucraina", a subliniat Lubineț, care a spus că băiatul se numește Bogdan Ermohin. El a reușit să fugă din Rusia și a ajuns la frontiera cu Belarus, unde a fost prins de serviciile speciale ruse și trimis înapoi în Rusia, potrivit Unian.

Încă din primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Kievul a acuzat Moscova de "deportarea" copiilor ucraineni. Recent, Kievul declarase că "deportările" au afectat 19.514 copii ucraineni, între care 4.390 orfani. Moscova neagă acuzațiile de răpire și susține că "evacuează" copiii în zone mai sigure, conform DPA.

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, precum și unul pe numele președintelui rus Vladimir Putin, sub suspiciunea de deportare și transfer ilegal de copii ucraineni în Rusia.

În conferința de presă de marți, Maria Lvova-Belova a negat acuzațiile și s-a referit la posibilitatea depunerii unei plângeri împotriva mandatului emis de CPI.

Ea a calificat drept "transfer operativ" ceea ce Ucraina numește "deportarea copiilor ucraineni" și a spus că nu este vorba despre "înfierea" propriu-zisă a acestora, ci doar de o "plasare sub tutelă", notează postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

Totodată, comisarul rus pentru drepturile copiilor a mărturisit că nu poate numi "simplă" viața cu adolescentul de 16 ani din Mariupol, un băiat pe care ea l-a înfiat după invazia rusă în Ucraina, dar a adăugat că au ajuns "să se iubească", a relatat publicația independentă rusă Meduza.io, cu sediul în Letonia.

"Nu pot să spun că totul decurge simplu, fără probleme. Este greu să reacționezi atunci când copilul tău aleargă după cei mai mici și le spune: 'Îl voi mânca pe moscaleț!' ('Siem moskalionka')", a afirmat Maria Lvova-Belova într-o declarație ce a devenit virală în media ruse și ucrainene, printre care Unian, Kanal 24, Gazeta.ru, RBC.ru, Lenta.ru, Vzgliad etc.

Moscaleț este un derivat de cuvântul moscal (muscal), așa cum îi numesc peiorativ ucrainenii pe ruși.

"Dar eu înțeleg că aceasta are legătură cu acea propagandă antirusească de opt ani care a existat pe teritoriul Mariupolului", a adăugat Lvova-Belova. "Acum am ajuns să ne iubim. El îmi spune deja 'mama'", a mai spus ea în conferința sa de presă susținută la sediul Ministerului de Externe rus.

În august 2022, Maria Lvova-Belova a anunțat că a devenit mamă pentru un adolescent care fusese adus din Ucraina. El făcea parte dintr-un grup de 30 de copii din Mariupol care a fost transferat în luna mai în Rusia.

În februarie 2023, într-o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, Lvova-Belova a vorbit despre adoptarea acestui băiat ucrainean."Acum știu ce înseamnă să fii mama unui copil din Donbas. Este dificil, dar cu siguranță ne iubim", a spus ea, conform unei înregistrări difuzate de principalele media de stat ruse, care au devenit probă în dosarul de la CPI.

În declarația din februarie, comisarul rus pentru copii spunea că "ideile negative în cazul mai multor copii ucraineni se transformă în iubire pentru Rusia", fără a detalia metodele de "reeducare" a acestor copii "cărora le-a fost inoculat naționalismul ucrainean", notează publicația ucraineană Dialog.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău