Nou studiu realizat în SUA: Vaccinul AstraZeneca are o eficiență 100% împotriva bolii severe și a spitalizării

  • 22 Martie 2021 12:06
Nou studiu realizat în SUA: Vaccinul AstraZeneca are o eficiență 100% împotriva bolii severe și a spitalizării

Vaccinul AstraZeneca are o eficiență de 79% în prevenirea bolii simptomatice și de 100% împotriva celei severe și a spitalizării, potrivit unui studiu efectuat în SUA. Cercetarea publicată luni s-a bazat pe un eșantion de 32.449 de participanți într-un studiu de fază 3. Dintre participanții la analiza intermediară, aproximativ 20% aveau vârsta de 65 de ani și peste, în timp ce aproximativ 60% aveau comorbidități asociate cu un risc crescut de progresie a Covidului sever, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace, scrie Digi24.ro.

Rezultatele unui amplu studiu din SUA au arătat că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford are o eficiență de 79% în prevenirea bolilor simptomatice și de 100% împotriva bolilor severe și a spitalizării, relatează Mediafax citând CNBC.

Cercetarea pentru siguranța și eficacitatea vaccinului, publicată luni, s-a bazat pe un eșantion de 32.449 de participanți într-un studiu de fază 3.

Prin comparație, vaccinul Moderna are o eficacitate mai mare de 94% în prevenirea coronavirusului, iar vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a avea 95% eficiență.

AstraZeneca a declarat că va continua să analizeze datele și să se pregătească pentru analiza primară care va fi trimisă în următoarele săptămâni Administrației pentru Alimente și Medicamente pentru autorizația de utilizare de urgență.

Rezultatele vin la scurt timp după ce o mulțime de țări au suspendat temporar utilizarea vaccinării cu serul AstraZeneca în urma apariției cheagurilor de sânge la unele persoane vaccinate. Experții din domeniul sănătății au criticat aspru această mișcare, citând lipsa de date, în timp ce analiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra absorbției vaccinurilor, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.

Germania, Franța, Italia și Spania sunt printre țările care au reluat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a concluzionat că serul este sigur și eficient.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază au recomandat ca țările să utilizeze în continuare vaccinul Oxford-AstraZeneca.

AstraZeneca a declarat luni, într-un comunicat, că un consiliu independent care a analizat vaccinul său nu a identificat probleme de siguranță legate de acesta. De asemenea, un neurolog independent a efectuat o altă analiză specifică a cheagurilor de sânge, precum și a trombozei sinusului venos cerebral (CVST), un cheag de sânge extrem de rar în creier.

Consiliul de monitorizare a siguranței datelor „nu a constatat un risc crescut de tromboză sau evenimente caracterizate de tromboză în rândul celor 21.583 de participanți care au primit cel puțin o doză de vaccin. Căutarea specifică pentru CVST nu a găsit evenimente în acest proces.”

„Această analiză validează vaccinul AstraZeneca ca o opțiune suplimentară de vaccinare necesară, oferind încredere că adulții de toate vârstele pot beneficia de protecție împotriva virusului”, a precizat Ann Falsey, profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universității din Rochester, SUA și co-autor al cercetării.

În special, vaccinul Oxford-AstraZeneca a avut o eficiență de 80% în prevenirea coronavirusului la participanții cu vârsta de peste 65 de ani.

„Aceste rezultate se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care arată că acest vaccin este bine tolerat și extrem de eficient împotriva tuturor severităților COVID-19 și pentru toate categoriile de vârstă”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al cercetării și dezvoltării BioPharmaceuticals la AstraZeneca. 

Dintre participanții la analiza intermediară, aproximativ 20% aveau vârsta de 65 de ani și peste, în timp ce aproximativ 60% aveau comorbidități asociate cu un risc crescut de progresie a Covidului sever, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău