Nou lockdown în Chile în pofida vaccinării avansate cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac

  • 11 Iunie 2021 13:30
Nou lockdown în Chile în pofida vaccinării avansate cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac

​Autoritățile din Chile au impus joi o nouă carantină totală în regiunea metropolitană a capitalei și celor șapte milioane de locuitori ai săi, din cauza creșterii cazurilor de coronavirus, deși 57% din populația țintă a fost deja complet vaccinată, anunță AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

„Cu începere de sâmbătă, întreaga regiune metropolitană intră din nou în carantină”, a anunțat subsecretarul la Sănătate publică, Paula Daza.

Este a treia oară în 14 luni de pandemie când autoritățile iau această măsură majoră. Chile a înregistrat joi 7.716 cazuri noi și 198 de decese, un total de 1.453.478 de cazuri și 30.339 de decese din martie 2020.

Secțiile de reanimare arată o rată de ocupare de 96% în țară. Creșterea numărului de cazuri noi survine în timp ce emisfera sudică intră încet în iarna australă.

Cu toate acestea, Chile este una dintre cele mai avansate țări în termeni de vaccinare.

Dintr-o populație țintă de 15,2 milioane de persoane, din totalul celor 19 milioane de locuitori, aproximativ 11,1 milioane de chilieni au fost vaccinați cu cel puțin o doză (74,5%) și 8,6 milioane cu două doze (57%).

Vaccinarea a început la 3 februarie, iar joi a venit rândul persoanelor cu vârsta peste 22 de ani. La 21 iunie va începe vaccinarea copiilor mai mari de 12 ani.

Autoritățile sanitare chiliene au aprobat cinci vaccinuri: cele de la Sinovac (17,1 milioane), Pfizer/BioNTech (4,5 milioane), AstraZeneca (693.600), CanSino (300.000) și Johnson & Johnson, ale cărui doze sunt așteptate, un total 22,6 milioane de doze care au ajuns deja în țară.

Organizația Mondială a Sănătății a autorizat pentru administrare în regim de urgență ambele vaccinuri chinezești, dezvoltate de Sinovac și Sinopharm.

Situația din Chile provoacă noi îngrijorări privind eficacitatea vaccinurilor chinezești în pofida autorizării lor de către OMS mai ales după ce Seychelles, cea mai vaccinată țară din lume, a impus o nouă carantină la începutul lunii mai deși își inoculase 85% din populație la momentul respectiv.

Majoritatea vaccinurilor persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului în această țară au primit vaccinul Sinopharm iar restul vaccinul indian Covishield.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău