Nou asalt asupra Azovstal, un fost electrician al combinatului le-ar fi indicat rușilor intrarea în catacombe

  • 05 Mai 2022 11:35
Nou asalt asupra Azovstal, un fost electrician al combinatului le-ar fi indicat rușilor intrarea în catacombe

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineață, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenței ucrainene în acest oraș-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în rețeaua de tuneluri de aici, potrivit Unian și dpa.

Rușii au găsit un trădător dintre foștii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în rețeaua de tuneluri și acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunța miercuri seara pe pagina sa de Facebook Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean al apărării. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia.

Responsabilul ucrainean a menționat că tocmai în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov. "I s-a spus că (...) Azovstal va fi luat cu asalt și el va putea filma 'victoria'"ocupanților împotriva combatanților ucraineni, a afirmat Gherașcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oțelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Miercuri seara, David Arahamia, liderul grupului majoritar din parlamentul ucrainean, anunțase chiar că trupele ruse au intrat în perimetrul combinatului siderurgic, după ce primarul Mariupolului, Vadim Boicenko anunțase că s-a pierdut contactul cu militarii din catacombe.

Totuși, Arahamia a adăugat că autoritățile de la Kiev erau în contact în cursul serii cu rezistența ucraineană care apără combinatul.

"Cu sprijinul forțelor aeriene, inamicul și-a reînnoit atacul cu scopul de a prelua controlul asupra combinatului", a indicat joi Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin-sinteză despre situația de pe front.

Rusia a promis ca în următoarele zile să instituie câteva ore de încetare a focului pentru evacuarea civililor în condiții de securitate.

Situația rămâne tensionată și pe alte fronturi din Donbas, regiune din estul Ucrainei aflată în prezent în epicentrul războiului, notează dpa.

Conform unor informații, trupele ucrainene din apropierea Donețkului au fost supuse unor atacuri puternice de artilerie și ale aviației ruse. După bombardamentele masive a orașelor din Donbas, autoritățile locale au anunțat că numeroși civili au fost uciși sau răniți.

"După ce o rachetă a lovit Kramatorsk, 25 de persoane au fost rănite, nouă clădiri de locuințe, școala și elemente ale infrastructurii civile au fost avariate", a anunțat joi pe canalul său de Telegram șeful administrației civile din Donețk, Pavlo Kirilenko. Potrivit lui, și localitățile Ceasiv Iar, Mariinka și Avdiivka au fost bombardate și cel puțin o persoană a murit la Ceasiv Iar.

Armata rusă încearcă să lanseze noi atacuri în direcția orașelor Liman, Popasna și Sieverodonețk. Dar trupele ucrainene spun că până în prezent au reușit să respingă aceste atacuri.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, unde de asemenea se duc lupte grele, a declarat că cel puțin cinci oameni au fost uciși în bombardamentele asupra orașelor Severodonețk, Lisiceansk, Hirske și Popasna. Haidai nu a oferit informații despre numărul răniților. Și aici, clădiri de locuințe și infrastructura au fost grav avariate, a mai spus el.

De asemenea, trupele ucrainene au reușit să preia controlul mai multor localități, ocupate anterior de ruși, la granița dintre regiunile Herson și Nikolaev (Mikolaiv), a indicat Statul Major ucrainean, care nu a precizat nici denumirea lor și nici nu a oferit alte informații.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunțat că artileria sa a lovit mai multe poziții și puncte de rezistență în timpul nopții, ucigând 600 de luptători, transmite Reuters. Ministerul rus a mai precizat că rachetele ruse au distrus echipament dal aviației ucrainene pe aerodromul Kanatovo, din regiunea Kirovohrad (centrul Ucrainei) și un mare depozit de muniții în Nikolaev, în sud.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău