Notre-Dame este încă în pericol de a se prăbuși după incendiul din aprilie (autorități)

  • 14 August 2019 16:18
Notre-Dame este încă în pericol de a se prăbuși după incendiul din aprilie (autorități)

Catedrala Notre-Dame, salvată in extremis de la un incendiu devastator în luna aprilie, este încă în pericol de a se prăbuși - o "urgență" care justifică reluarea lucrărilor de consolidare întrerupte de amenințarea unei poluări cu plumb, a subliniat miercuri Ministerul Culturii, citat de AFP.

"Azi, edificiul face în continuare obiectul unei decret de pericol public din partea prefectului poliției, datând din 17 aprilie, iar noi căderi de pietre din bolțile naosului s-au produs foarte recent în urma episodului de caniculă", a precizat Ministerul citat.

Lucrările de consolidare și securizare la catedrală, care a fost aproape de a se prăbuși în timpul incendiului devastator din 15 aprilie, au fost întrerupte pe 25 iulie din cauza riscului de contaminare cu plumb.

În timpul dezastrului, particule emise de sutele de tone de plumb din structura catedralei, în special din acoperiș și din fleșa sa octogonală, s-au răspândit și îi pot contamina acum pe lucrătorii de pe șantier, dar și pe rezidenți.

Lucrările urmează să se reia luni.

"Doar urgența legată de acest risc persistent de prăbușire justifică ritmul lucrărilor începute pe 16 aprilie", a insistat Ministerul.

"Toate instituțiile statului implicate (...) au făcut din sănătatea lucrătorilor de pe acest șantier o prioritate absolută, primând asupra oricăror alte considerații", a explicat Ministerul, răspunzând acuzațiilor site-ului de știri Mediapart și asociațiilor care îi acuză de neglijență, în special cu privire la riscul unui nivel ridicat de plumb în sânge.

"Recomandările inspectoratului de muncă au fost deja luate în considerare în mare măsură de către autoritatea contractantă și vor continua să fie luate în considerare pe durata întregii operațiuni de conservare și restaurare a catedralei", a dat asigurări ministerul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
16
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:4,1 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
15
Tue
12
Wed
13

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău