Notre-Dame din Paris: Apel la strângere de fonduri pentru amenajări interioare

  • 14 Iunie 2021 19:11
Notre-Dame din Paris: Apel la strângere de fonduri pentru amenajări interioare

Un apel la strângerea fondurilor necesare finanțării amenajărilor interioare ale catedralei Notre-Dame din capitala Franței, care nu sunt acoperite de subscripția publică dedicată restaurării acesteia, a fost lansat de dieceza Parisului, a anunțat luni instituția, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Episcopul Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului, a explicat că dorește ''aducerea catedralei în secolul XXI, asigurând în același timp păstrarea identității acesteia, în spiritul tradiției creștine''.

Colecta, denumită ''Fonds Cathédrale'' și efectuată sub egida Fundației Notre-Dame, va fi dedicată acestui obiectiv - un vast program de amenajări interioare care ''necesită o nouă strângere de fonduri, estimată la cel puțin 5 până la 6 milioane de euro''.

Mulți dintre artiștii selectați își vor dona creațiile. Sponsori sunt căutați prin intermediul Fundației Notre-Dame și a fundației americane ''Friends of Notre Dame de Paris'', care va susține această campanie, notează AFP.

Legea din iulie 2019 privind restaurarea clădirii reglementează strict subscripția publică la nivel național, care se referă la conservarea și restaurarea clădirii, proprietate a statului.

Fundația Notre-Dame, aleasă după incendiul din aprilie 2019 drept una dintre cele patru fundații autorizate să primească fonduri în cadrul subscripției publice, a strâns 85,8 milioane de euro din donații.

În total, au fost colectate peste 800 de milioane de euro sub formă de donații pentru lucrările la monumentul grav avariat în incendiul de la 15 aprilie 2019.

Programul de amenajări interioare este în întregime responsabilitatea Bisericii. Lucrările vor viza în special oferirea unui nou traseu pentru vizitare celor șase milioane de credincioși, pelerini și turiști anuali. Proiectul include, printre altele, obiecte de mobilier, sisteme de iluminat și de sunet.

După o fază de câteva luni dedicată consolidării clădirii, lucrările propriu-zise de restaurare urmează să înceapă la sfârșitul anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău