Nosatîi, despre sistemele noastre antiaeriene: Ani de zile nu s-a investit în echiparea și dotarea armatei în conformitate cu standardele internaționale / Avem echipament învechit, pe alocuri nefuncțional

  • 11 Octombrie 2022 09:33
Nosatîi, despre sistemele noastre antiaeriene: Ani de zile nu s-a investit în echiparea și dotarea armatei în conformitate cu standardele internaționale /  Avem echipament învechit, pe alocuri nefuncțional

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi vine cu o reacție după ce în mediul online au apărut speculații și interpretări privind inacțiunea Armatei Naționale în cazul rachetelor rusești care au survolat spațiul aerian al R. Moldova și faptul că nu a întreprins măsuri pentru distrugerea acestor ținte, menționând că echipamentul este învechit și nefuncțional, transmite Radio Chișinău.

Mai mulți internauți au întrebat: „De ce Armata Națională nu a întreprins măsurile necesare pentru securizarea spațiului aerian, respectiv distrugerea acestor ținte?

Sistemele noastre antiaeriene, inclusiv mijloacele de radiolocație din dotarea Armatei Naționale au detectat la ora 8:33 zborurile neautorizate deasupra teritoriului Republicii Moldova a rachetelor Federației Ruse și au urmărit vectorul de deplasare a acestora până la ieșirea din spațiul aerian al țării.

Din păcate, ani de zile nu s-a investit în echiparea și dotarea armatei în conformitate cu standardele internaționale. Ca rezultat, avem ce avem - echipament învechit, pe alocuri nefuncțional. Din acest motiv, în calitate de ministru al Apărării, împreună cu echipa pe care o conduc, am optat de la începutul mandatului pentru modernizarea Armatei Naționale, inclusiv a sistemului antiaerian.

Riscuri sunt și noi nu trebuie să le negăm. Iată de ce noi dorim și încercăm să facem tot posibilul să dotăm Armata Națională cu tehnică și echipamente noi, funcționale, interoperabile, care să ofere garanție că securitatea națională este în afara oricărui pericol”, a punctat Nosatîi.

La fel, ministrul a declarat că, Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din Republica Moldova, monitorizează atent situația în regiune, supraveghează situația la frontieră și spațiul aerian național pentru a evita orice riscuri la adresa cetățenilor Republicii Moldova.

Amintim că luni, 10 octombrie între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Este vorba despre trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău