Norvegia va oferi R. Moldova un grant de 34 de milioane de euro pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale

  • 22 Decembrie 2023 18:33
Norvegia va oferi R. Moldova un grant de 34 de milioane de euro pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale

Guvernul norvegian și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) îi vor acorda asistență financiară Moldovei pentru implementarea proiectului "Securitatea aprovizionării cu gaze naturale". După cum transmite "INFOTAG", Parlamentul a ratificat vineri două acorduri în acest sens.

Guvernul norvegian va oferi un grant de 34 de milioane de euro. Acesta va fi primit prin intermediul BERD (în baza programului de asistență NANSEN pentru Moldova și Ucraina). În plus, BERD îi va acorda Moldovei un împrumut de 165 de milioane de euro.

Fondurile vor fi folosite atât pentru crearea de rezerve de gaze naturale, cât și pentru diversificarea surselor. Beneficiari ai proiectului vor fi toți consumatorii de gaze naturale din Moldova.

Proiectul "Securitatea aprovizionării cu gaze naturale" va fi implementat prin Energocom, companie la care statul deține 100% din acțiuni. Achiziția de gaze naturale se va efectua pe bază de licitații organizate în modul stabilit de BERD. În cadrul discuției despre acest acord, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, a mulțumit poporului norvegian pentru sprijinirea Republicii Moldova în asigurarea securității energetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău