Norvegia va aloca circa 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina

  • 16 Iunie 18:07
Norvegia va aloca circa 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat astăzi, 16 iunie, într-un comunicat preluat de AFP, că țara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparații ale infrastructurii energetice a Ucrainei și asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare, transmite Agerpres.

Rusia efectuează atacuri masive și sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi și noapte pentur a menține furnizarea vitală de electricitate pentru populație”, a arătat șeful guvernului de la Oslo.

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice au redus producția de energie electrică a Ucrainei la jumătate față de nivelul din iarna trecută.

Store a afirmat că partea norvegiană discută cu Kievul modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziție.

Ucrainenii înșiși sunt cei mai în măsură să știe ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanței lucrărilor de reparații înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparațiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru șapte maternități și teatre de operațiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveția, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susținut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut – cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare și civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Sun
24
Mon
24
Tue
27
Wed
26
Thu
28
Arhivă Radio Chișinău