Norvegia se va ralia sancțiunilor UE și va organiza în martie exerciții ale NATO

  • 22 Februarie 2022 17:15
Norvegia se va ralia sancțiunilor UE și va organiza în martie exerciții ale NATO

Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), a anunțat marți că se va ralia viitoarelor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei în contextul crizei ucrainene, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Șeful guvernului norvegian urmează să se deplaseze marți după-amiaza la Bruxelles - deplasare planificată - unde, a spus el, se va ralia sancțiunilor UE împotriva Rusiei. "Este important să reacționăm foarte ferm la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o zi", a declarat Jonas Gahr Stoere în cadrul unei conferințe de presă.

Această țară scandinavă a confirmat de asemenea organizarea unor ample exerciții militare ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe teritoriul său luna martie, după cum era de asemenea demult planificat.

"Exercițiile Cold Response vor avea loc după cum a fost planificat", a declarat premierul norvegian. "Situația din Ucraina (...) se află la un nivel care este dramatic. Ieri (luni - n.r.) a fost un punct de cotitură", a adăugat premierul norvegian cu referire la decizia de luni a președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste din Ucraina.

Norvegia urmează să găzduiască în a doua jumătate a lunii martie exercițiile militare Cold Response 2022, cele mai mari exerciții ale NATO din acest an și cele mai mari manevre ale Alianței în Arctica după sfârșitul Războiului Rece. La aceste exerciții este prevăzut să participe circa 35.000 de soldați din 28 de țări, pentru a se antrena să lupte pe vreme foarte geroasă.

Aceste manevre, care au loc o dată la fiecare doi ani, la o distanță respectuoasă de Rusia vecină, au fost anunțate în mod corespunzător și Moscova a fost invitată să trimită observatori, a mai spus Jonas Gahr Stoere.

Nicio creștere anormală de activitate militară rusă nu a fost detectată recent lângă teritoriul norvegian, potrivit premierului Stoere.

Norvegia a anunțat marțea trecută că va trimite "50-60 de soldați" suplimentari în Lituania, în cadrul măsurilor de reasigurare ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe fondul tensiunilor regionale legate de Ucraina. "Trebuie mai ales să dăm dovadă de solidaritate cu aliații noștri pe flancul estic, lângă Rusia", a declarat ministrul norvegian al apărării, Odd Roger Enoksen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău