Norvegia: Premierul Erna Solberg va demisiona în această săptămână

  • 12 Octombrie 2021 12:45
Norvegia: Premierul Erna Solberg va demisiona în această săptămână

Premierul norvegian la final de mandat Erna Solberg a anunțat marți în parlament că va demisiona în această săptămână, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Solberg va fi înlocuită de liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, a cărui formațiune a câștigat alegerile parlamentare din 13 septembrie. El ar urma să preia joi conducerea noului guvern.

''Voi prezenta Consiliului Regal astăzi, la ora 13:00 (11:00 GMT), o cerere ca guvernul să demisioneze'', a declarat Erna Solberg în fața parlamentarilor.

Săptămâna trecută, laburiștii și centriștii, învingători în alegerile din 13 septembrie, au convenit să formeze împreună un nou guvern minoritar, ale cărui politică și componență vor fi prezentate săptămâna viitoare.

"Suntem gata să formăm un guvern joi", a anunțat în 8 octombrie liderul laburist Jonas Gahr Store, la finalul mai multor zile de negocieri cu Partidul de Centru, care apără în principal interesele agricultorilor.

Împreună cu Stânga socialistă, cele două partide au obținut o majoritate absolută în legislativele de la 13 septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de dominație a dreptei conduse de conservatoarea Erna Solberg.

Noua coaliție bipartită nu va dispune decât de 76 de locuri dintre cele 185 din parlament și va trebui să negocieze fiecare dosar cu alte partide pentru a putea trece legile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău