Norvegia oferă un ajutor suplimentar pentru Rep. Moldova de circa 30 de milioane de euro. Maia Sandu: „Prin faptul că ne ajută, partenerii pot învăța lecții pentru acasă”

  • 07 Mai 14:06
Norvegia oferă un ajutor suplimentar pentru Rep. Moldova de circa 30 de milioane de euro. Maia Sandu: „Prin faptul că ne ajută, partenerii pot învăța lecții pentru acasă”

Norvegia oferă un ajutor suplimentar pentru Rep. Moldova în valoare de 350 de milioane de coroane, echivalentul a circa 30 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul de la Oslo în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu, cu ocazia primei vizite oficiale în Norvegia a unui președinte al Rep. Moldova. În discursurile lor, cei doi oficiali s-au referit la războiul hibrid fără precedent pe care Federația Rusă îl duce în întreaga Europă, cu precădere în Rep. Moldova unde încearcă să destabilizeze situația politică și să devieze procesele democratice.

Ajutorul financiar suplimentar anunțat de premierul norvegian Jonas Gahr Store, urmează să fie utilizat în sprijinirea sectorului energetic, cel educativ dar și în susținerea procesului democratic, a societății civile și bunei guvernări. Oficialul a vorbit despre atacurile și încercările Rusiei de a compromite procesele democratice pe întreg continentul european, Rep. Moldova fiind țara cea mai afectată.

„Sunt alegeri importante care urmează să aibă loc în Rep. Moldova, prezidențiale, un referendum privind integrarea europeană dar și alegeri parlamentare, și deja putem observa o multitudine de atacuri hibride menite să destabilizeze agenda acestor evenimente. O nouă amenințare de securitate în Europa unde Rusia forțează toate limitele și toate frontierele. Suntem alături de dumneavoastră și de tot pentru ce luptă cetățenii Rep. Moldova”, a precizat Jonas Gahr Store

În ultimii ani Moscova a recurs la o serie de acțiuni hibride precum șantaj energetic, presiuni economicei, campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, interferențe electorale și chiar încercări de a da jos guvernarea, a menționat președinta Maia Sandu care a mulțumit totodată poporului norvegian pentru sprijinul oferit în depășirea crizelor generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

”Moldova oferă un teritoriu de testat pentru instrumentele hibride rusești, și prin faptul că ne ajută, partenerii pot învăța lecții pentru acasă. Atunci când parteneri ne ajută să construim instrumente în lupta cu atacurile cibernetice, pot înțelege cum Rusia încearcă să influențeze țările. Lupta cu dezinformarea, de asemenea știm că Rusia investise mult în dezinformare, nicio altă țară, inclusiv mult mai bogată de cât Moldova poate să facă față resurselor pe care le investește Putin. De aceea avem nevoie să ne unim forțele.”, a spus Maia Sandu

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu a menționat că agenți ai Rusiei continuă să fie infiltrați în instituțiile statului, chiar dacă s-au făcut eforturi pentru a curăța sistemul de elemente ale Moscovei, și că este nevoie în acest sens de consolidat acțiunile în lupta cu corupția. Ea a reiterat speranța integrării europene a țării până în anul 2030.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Norvegia a oferit Rep. Moldova un ajutor în valoare de peste un milion de coroane pentru susținerea refugiaților ucraineni care au ajuns pe teritoriul Rep. Moldova, dar și în susținerea sectorului energetic pentru a scăpa de dependența de resursele din Federația Rusă.

Maia Sandu a mulțumit din nou Ucrainei care luptă în prezent și pentru securitatea Rep. Moldova, dar și a întregii Europe amintind că teritoriul țării noastre a fost traversat de 1,4 milioane de refugiați cărora cetățenii le-a deschis inimile și casele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău