Norvegia le va oferi cetățenilor ei gratuit vaccinul împotriva COVID-19

  • 13 Octombrie 2020 15:55
Norvegia le va oferi cetățenilor ei gratuit vaccinul împotriva COVID-19

Norvegia va oferi vaccinul împotriva COVID-19 gratuit cetățenilor săi, acesta urmând să fie inclus în programul național de vaccinare, a anunțat marți guvernul de la Oslo, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

''Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur și eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuită'', a explicat într-o declarație premierul norvegian, Erna Solberg.

''UE a încheiat până în prezent acorduri cu trei producători de vaccinuri diferiți și negociază acorduri cu alți producători. Norvegia (țara nemembră a UE, n.red.) este acoperită de aceste acorduri prin acordurile de recomercializare încheiate cu Suedia'', mai precizează declarația. Conform înțelegerii dintre guvernele de la Stockholm și Oslo, Suedia va achiziționa mai multe vaccinuri din schema de achiziție a UE, pe care le va revinde Norvegiei.

Norvegia face parte și din COVAX, schema globală de distribuție a vaccinurilor împotriva COVID-19 susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din care fac parte 171 de țări, inclusiv China, dar fără SUA și Rusia.

Obiectivele programului OMS sunt să ofere un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 deopotrivă pentru statele bogate și cele sărace, să descurajeze o competiție între țări pentru obținerea unor stocuri proprii cât mai mari de vaccin și să fie vaccinate cu prioritate categoriile de risc în fiecare țară.

Inițiativa COVAX mai este gestionată, împreună cu OMS, de alianța pentru vaccinuri GAVI și de Coaliția pentru Inovații de Răspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI). Norvegia este un donator atât pentru GAVI, cât și pentru CEPI, aceasta din urmă având sediul la Oslo.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău