Norvegia își amână redeschiderea totală și extinde vaccinarea anti-COVID-19 a tinerilor

  • 02 Septembrie 2021 20:00
Norvegia își amână redeschiderea totală și extinde vaccinarea anti-COVID-19 a tinerilor

Norvegia a amânat încă o dată, joi, ridicarea totală a restricțiilor sanitare, pe fondul numărului record de noi cazuri de COVID-19 raportate în ultimele zile, și a extins campania sa națională de vaccinare pentru a include categoria tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, informează AFP.

"O continuare a măsurilor de redeschidere (a societății, n.r.) astăzi ar duce la un risc sporit de infectare", a declarat prim-ministrul Erna Solberg într-o conferință de presă, cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative care se anunță dificile pentru coaliția sa de dreapta, scrie Agerpres.

"Nu vrem să ne asumăm acest risc în condițiile în care a mai rămas atât de puțin timp înainte ca toți adulții să aibă posibilitatea să se protejeze prin vaccin", a adăugat ea.

Norvegia a început în primăvară ridicarea graduală a restricțiilor sanitare, pe măsură ce vaccinările anti-COVID-19 continuau într-un ritm accelerat și epidemia se diminua pe teritoriul său.

În fața riscului unui nou val de infectări, autoritățile norvegiene au amânat de mai multe ori implementarea ultimei faze de redeschidere, care ar fi constat într-o cvasi-normalizare a vieții de zi cu zi.

Joi, Erna Solberg a spus că vizează o revenire a cetățenilor norvegieni la o viață normală "spre sfârșitul lunii septembrie", când aproximativ 90% din populația adultă va fi, speră ea, vaccinată cu schemă completă împotriva coronavirusului.

Acest procent era de 71,9% în cursul zilei de miercuri, potrivit Institutului norvegian de sănătate publică, în timp ce 89,1% dintre adulții din țară au primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Din cauza răspândirii variantei Delta, mai contagioasă, numărul infectărilor a crescut puternic în ultimele zile în această țară și a atins niveluri record, mai ales în rândul tinerilor, odată cu începerea unui nou an școlar.

Urmând recomandările autorităților sanitare, Guvernul norvegian a deschis campania de vaccinare - cu o singură doză în acest stadiu - pentru grupa de vârstă 12-15 ani, în contextul în care imunizările erau rezervate până acum doar norvegienilor de peste 16 ani.

Printre restricțiile care rămân în vigoare se numără limitarea numărului de persoane care participă la reuniuni publice, chiar dacă plafonul a fost ridicat la 5.000 de persoane în interior și 10.000 în exterior.

Alegerile legislative din Norvegia vor avea loc pe 13 septembrie. Sondajele de opinie lasă să se întrevadă o victorie a opoziției "roșii-verzi" (formată din partide de stânga și ecologiste, n.r.), chiar dacă Guvernul actual a fost în general apreciat de către norvegieni pentru felul în care a gestionat criza sanitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău