Norvegia, Danemarca și Islanda vor ajuta Finlanda și Suedia dacă vor fi atacate înainte de a adera la NATO

  • 16 Mai 2022 18:48
Norvegia, Danemarca și Islanda vor ajuta Finlanda și Suedia dacă vor fi atacate înainte de a adera la NATO

Norvegia, Danemarca și Islanda au semnat luni o declarație comună în care își exprimă sprijinul pentru Finlanda și Suedia în cazul în care cele două țări ar fi atacate.

„Împreună cu Danemarca și Islanda, Norvegia este pregătită să își ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare dacă ar fi victimele agresiunii pe teritoriul lor înainte de a obține statutul de membru al NATO”, a afirmat premierul norvegian Jonas Gahr Store, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Anterior, premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat că Suedia va solicita aderarea la NATO.

„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorința Suediei de a deveni membră a Alianței”, a declarat luni Andersson într-o conferință de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziție suedez, Moderații.

Suedia și Finlanda și-au anunțat deja dorința de a-și depune candidaturile simultan.

Joi, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin anunțaseră, la rândul lor, că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia și Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două țări vecine sunt asociate la Alianța Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului Parteneriat pentru Pace.

NATO are în prezent 30 de state membre, printre care Norvegia, Danemarca și Islanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău