Norvegia blochează mărfurile către minele rusești din Svalbard, teritoriul arctic unde 46 de țări pot exploata resursele naturale. Reacția Moscovei

  • 30 Iunie 11:31
Norvegia blochează mărfurile către minele rusești din Svalbard, teritoriul arctic unde 46 de țări pot exploata resursele naturale. Reacția Moscovei

Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate rușilor din arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după amenințări cu represalii din partea Moscovei.

Oslo "nu încearcă să pună obstacole" în aprovizionarea unei comunități de mineri ruși instalați în aceste vaste insule norvegiene din apropierea Polului Nord, a asigurat ministrul afacerilor externe Anniken Huitfeldt într-o declarație pentru France Presse, după acuzații de "acțiune neprietenoasă" din partea diplomației ruse.

"Norvegia nu încalcă Tratatul Svalbard-ului" (sau Spitzbergen n.r.), care guvernează de un secol, cu reguli specifice, acest teritoriu cu doar 3.000 de locuitori pierdut la granițele Arcticii.

Încărcătura ce a stârnit puternice proteste rusești "a fost blocată pe baza sancțiunilor" impuse de Oslo în urma invaziei Ucrainei, "care interzic intrarea companiilor rusești de transport de marfă pe teritoriul norvegian", a subliniat ministrul.

În acest episod de tensiune din Arctica, Moscova acuză Norvegia că a blocat 20 de tone de mărfuri la punctul de trecere a frontierei terestre Storskog, care urmau să fie încărcate pentru Svalbard la bordul unei nave în portul norvegian Tromso, scrie Agerpres.

Dar nimic nu împiedică partea rusă să folosească alte rute directe, de exemplu maritime, pentru a-și aproviziona comunitatea de mineri instalată în orășelul minier Barentsburg, a subliniat Huitfeldt. De altfel, situația este normală în acest orășel unde funcționează cea mai nordică mină de cărbune din lume. "Rezidenții au acces la alimente și medicamente", potrivit Oslo.

După ce l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova , Rusia a cerut miercuri Norvegiei să rezolve această problemă "cât mai curând posibil", evocând "măsuri de represalii".

Svalbard este guvernat de un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris. Tratatul recunoaște suveranitatea Norvegiei, dar garantează și cetățenilor statelor semnatare, astăzi 46 inclusiv Rusia, libertatea de a exploata acolo resurse naturale "pe picior de egalitate perfectă".

În această calitate, de decenii, Rusia - URSS înaintea ei - extrage cărbune pe aceste terenuri, în cele mai nordice locuri locuite de pe planetă. 

Satul minier sovietic Pyramiden a fost abandonat în 1998, după închiderea minei locale. Un factor determinant a fost accidentul aviatic din 1996, când o cursă Vnukovo Airlines, închiriată de compania Artikugol pentru a transporta minerii în Barentsburg și Pyramiden s-a prăbușit, iar toți cei 141 de oameni aflați la bord au murit. După accident, o serie de procese au fost înaintate, cerându-se compensații pentru familiile victimelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
24,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,12 m/s
Sat
25
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău