Norvegia a finalizat vânzarea celor 32 de avioane de luptă F-16 către România: Întărim și modernizăm apărarea unei națiuni aliate

  • 09 Iunie 2023 10:45
Norvegia a finalizat vânzarea celor 32 de avioane de luptă F-16 către România: Întărim și modernizăm apărarea unei națiuni aliate

Norvegia a anunțat joi că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autoritățile americane și norvegiene și după ce acordul acestei vânzări a fost semnat pentru o sumă de 388 milioane de euro în noiembrie anul trecut.

„Vânzarea va întări și moderniza apărarea unei națiuni aliate ce are Ucraina ca vecin”, a remarcat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat, scrie Agrepres, potrivit Adevărul.

Într-o întâlnire cu presa străină la sfârșitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.

Cu aceste 32 de avioane și alte 17 cumpărate de la Portugalia, România își va moderniza forțele aeriene, care au renunțat în mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricație sovietică.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Patru dintre aceste 17 avioane participă în prezent la misiunea de poliție aeriană NATO din Marea Baltică.

Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operațiuni de mentenanță la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Norvegia își modernizează ea însăși flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenționând să achiziționeze până la 52 de aparate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău