Norvegia a anunțat un pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova în valoare de 50 de milioane de euro

  • 01 Iunie 2023 17:33
Norvegia a anunțat un pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova în valoare de 50 de milioane de euro

Norvegia a anunțat un pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova în valoare de 50 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian Gahr Store în comun cu președinta Maia Sandu la finalul Summitului Comunității Politice Europene, transmite Radio Chișinău.

Șefa statului a apreciat sprijinul și a menționat că va anunța ulterior în ce domenii vor fi folosiși banii. Maia Sandu a spus sunt resurse foarte importante pentru țara noastră, acum când trecem prin această complicată în urma agresiunii ruse în Ucraina.

Rep. Moldova a beneficiat de mult ajutor din partea Norvegiei, în special pentru a face față crizei energetice și dorește să sporească cooperarea bilaterala în special in domeniul energetic, a spus Maia Sandu.

Premierul norvegian a felicitat Moldova pentru felul în care a organizat reuniunea. „Alegerea cetățenilor Rep. Moldova de a merge pe calea integrării, calea reformelor este un pas curajos, este unul corect și noi susținem aceasta alegere. În prezent drama se întâmpla lângă ușa voastră, războiul Rusiei în Ucraina, și bineînțeles  e greu să faci reforme cu războiul și presiunile Rusiei la graniță.

 Norvegia susține democrația și libertatea în aceasta parte a Europei și dreptul Ucrainei de a se apăra. Și am făcut un angajament de a ajusta Ucraina politic, umanitar dar și militar.

O parte din acea susținere este destinata susținerii Rep. Moldova. Pentru acest an, 2023, am făcut disponibili 50 de milioane de euro dedicați eforturilor Moldovei în cooperarea interguvernamentale și cu instituțiile naționale și a ne asigura ca acest ajutor poate fi important pe calea reformării țării”, a declarat premierul norvegian Gahr Store.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău