Norul de praf saharian a crescut poluarea aerului în Europa. Avertisment pentru cei cu probleme respiratorii

  • 09 Februarie 2021 16:01
Norul de praf saharian a crescut poluarea aerului în Europa. Avertisment pentru cei cu probleme respiratorii

Norul de praf din Sahara, care a survolat o parte a Europei, inclusiv România, a provocat o creștere a nivelului de poluare a aerului, anunță serviciul european de monitorizare a atmosferei Copernicus, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Acest lucru poate agrava problemele de sănătate ale persoanelor cu afecțiuni respiratorii.

„Acești nori de praf au adus cu ei niveluri ridicate de concentrații de particule PM10” (al căror diametru este mai mic sau egal cu 10 microni - n.r.), a comentat Mark Parrington, om de știință în cadrul serviciului Copernicus.

„Am observat valorile calității aerului reducându-se semnificativ în regiunile afectate”, a adăugat el, menționând în special Barcelona și Marsilia.

Datele publicate pe site-ul Copernicus prezintă vârfuri ale concentrației PM10 de circa 50 micrograme pe metru cub în Marsilia sau Lyon și de peste 60 în Barcelona.

Cerul s-a colorat în roșu

Cel mai mare volum din acest praf de nisip din Sahara purtat de vânturile nordice ascendente, un fenomen care se manifestă de obicei mai târziu în an, s-a concentrat sâmbătă în sudul Franței, notează AFP.

Cerul s-a colorat în roșu sau galben și cantități mari de praf s-au depus pe sol, „frapant pe suprafețele acoperite de zăpadă din Alpi și Pirinei”, a remarcat Copernicus.

Norul de praf, care s-a ridicat până la o altitudine de 5 kilometri în atmosferă, a condus la depunerea a unor cantități de mai multe micrograme de particule pe metru pătrat pe o regiune extinsă din sudul Europei, între 4 și 8 februarie, un volum „de câteva sute de ori mai mare” în comparație cu media, se arată în comunicatul serviciului citat.

„Un sistem depresionar din Peninsula Iberică organizează un puternic flux aerian sudic, care a adus nisip din Sahara până în Franța”, a explicat la sfârșitul săptămânii trecute Meteo France, într-un comunicat publicat pe site-ul său. „Prezența nisipului în atmosferă a dat o culoare galben-portocalie cerului din sud-estul și centrul țării, sâmbătă dimineață”, a precizat același comunicat.

Poate agrava problemele de sănătate

Conform modelelor computerizate ale centrului de monitorizare specializată din cadrul Serviciului național de meteorologie spaniol, care are misiunea de a supraveghea la nivel european astfel de fenomene, norul de nisip și praf saharian a traversat Spania pe direcția nord-est pe parcursul zilei de sâmbătă.

Acest praf care este ridicat în atmosferă în urma furtunile de nisip din Algeria poate de asemenea „agrava problemele respiratorii la oameni, poate avea un impact semnificativ asupra transportului rutier și aerian și poate reduce capacitatea panourilor solare”, a remarcat Copernicus.

Meteorologii români au informat de asemenea că în această perioadă se vor înregistra depuneri de praf saharian în țara noastră. Un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut, când praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,19
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău