Nordul Italiei, sub apă: mii de oameni, evacuați

  • 18 Mai 2023 14:19
Nordul Italiei, sub apă: mii de oameni, evacuați

Autoritățile italiene au evacuat joi, 18 mai, alte localități afectate de inundațiile din regiunea Emilia-Romagna, situată în nord-estul țării, unde nouă persoane au murit din cauza acestor fenomene extreme, informează AGERPRES.

Aproximativ 20 de râuri au ieșit din matcă în sud-estul regiunii Emilia-Romagna din cauza ploilor diluviene care s-au abătut asupra acestei zone în ultimele zile și care au cauzat, de asemenea, alunecări de teren, potrivit autorităților regionale italiene.

În total, peste 10.000 de localnici au trebuit să își părăsească locuințele. Ploile s-au oprit la jumătatea după-amiezii de miercuri, iar meteorologii nu prevăd precipitații semnificative pentru ziua de joi.

Mai multe autocare au fost mobilizate pentru a-i transporta pe locuitorii din comunele Villanova di Ravenna, Filetto și Boncalceci, amenințați de creșterea nivelului fluviului Lamone.

"Când avem șase luni de ploaie în 36 de ore, în contextul în care au căzut deja precipitații record în urmă cu două săptămâni, niciun teritoriu nu poate să reziste. Solul nu mai absoarbe nimic", a declarat miercuri Stefano Bonaccini, președintele regiunii Emilia-Romagna.

Două persoane au murit în aceeași regiune la începutul lunii mai după 48 de ore de precipitații cvasi-neîntrerupte, care au provocat pagube estimate la 2 miliarde de euro.

Forțele armate italiene și Paza de Coastă și-au unit eforturile în regim de urgență, folosind elicoptere și bărci pneumatice pentru a putea să ajungă la locuințele amenințate de ape.

Acolo unde apa a început să se retragă, localnicii încearcă să curețe casele și străzile acoperite de noroi și moloz.

"Trăiesc aici din 1979, am văzut deja câteva inundații, dar n-am văzut niciodată până acum așa ceva", a declarat miercuri Edoardo Amadori, un locuitor din orașul Cesena.

Mii de ferme din această regiune agricolă fertilă au fost afectate.

Inundațiile din Italia au dus și la anularea Marelui Premiu de Formula 1 de la Imola, care ar fi trebuit să aibă loc duminică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău