Nord-coreenii, obligați să-i jure credință lui Kim Jong Un de ziua dictatorului

  • 06 Mai 14:10
Nord-coreenii, obligați să-i jure credință lui Kim Jong Un de ziua dictatorului

Pentru prima dată de când dictatorul Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, nord-coreenilor li s-a cerut să depună jurăminte de credință de ziua sa de naștere, potrivit unui institut de cercetare sud-coreean, relatează Reuters.

Jurămintele de credință au fost depuse în ziua în care se crede că a fost cea de-a 40-a aniversare a lui Kim, pe 8 ianuarie, potrivit Institutului de Dezvoltare a Sudului și Nordului (SAND), o organizație cu sediul la Seul, care a publicat vineri fotografii cu jurămintele scrise, strânse într-un dosar cu ornamente, scrie Hotnews.ro.

Coreea de Nord nu a confirmat niciodată în mod oficial data de naștere a lui Kim și, în mod tradițional, astfel de ceremonii de jurăminte au avut loc la aniversările zilelor de naștere ale tatălui și bunicului său, conducătorii anteriori ai țării înarmate nuclear.

„Opțiunea lui Kim Jong Un de a găzdui o ceremonie de jurăminte de loialitate la cea de-a 40-a aniversare a sa, când și-a început cel de-al 13-lea an la putere, semnalează o schimbare spre afirmare politică, îndepărtându-se de abordarea predecesorilor săi", susține SAND într-o analiză.

Președintele SAND, Choi Kyong-hui, a declarat pentru Reuters că Phenianul ar putea face demersuri pentru a desemna ziua de naștere a lui Kim drept aniversare oficială încă de anul viitor.

Dinastia familiei Kim a condus țara de la fondarea ei după cel de-al Doilea Război Mondial, consolidându-și controlul asupra puterii prin construirea unui cult ale personalității în jurul său.

Pentru prima dată în acest an, Coreea de Nord a încetat să se mai refere la aniversarea din 15 aprilie a nașterii liderului fondator Kim Ir Sen ca fiind „Ziua Soarelui", potrivit unei agenții de turism occidentale care are parteneri în Phenian și analiștilor care studiază mass-media de stat.

„Ar trebui să privim acest lucru ca parte a efortului Coreei de Nord de a consolida și mai mult campania de propagandă a liderului Kim Jong Un", crede Rachel Minyoung Lee, de la programul 38 North, cu sediul la Washington, despre decizia de a se renunța la marcarea „Zilei Soarelui".

 Ea a precizat că, deși astfel de eforturi nu sunt noi, ele se petrec în etape de-a lungul anilor, Coreea de Nord accelerând vizibil eforturile de a pune în valoare conducerea lui Kim în anumiți ani.

De asemenea, Kim s-a afișat cu fiica sa în timpul vizitelor oficiale la tot felul de obiective, de la fabrici la lansări de rachete, în ceea ce, potrivit analiștilor, are ca scop consolidarea pretențiilor familiei la putere.

Luna trecută, Coreea de Nord a lansat un nou cântec în care apar diferiți nord-coreeni, de la copii la artiști și personal medical, care cântă exuberant versuri precum „Să cântăm, Kim Jong Un, marele conducător" și „Să ne mândrim cu Kim Jong Un, un tată iubitor".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
21,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:5,14 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău