NORAD își transferă punctul de comandă într-un BUNCĂR

  • 08 Aprilie 2015 11:15
NORAD își transferă punctul de comandă într-un BUNCĂR

Acest buncăr a fost conceput pentru a proteja senzorii și sistemele electronice sensibile de un eventual atac cu impuls electromagnetic (EMP).

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), responsabil de urmărirea rachetelor și avioanelor în spațiul Americii de Nord, intenționează să-și transfere echipamentele sale de comunicații într-un buncăr din munții Cheyenne (statul Colorado) folosit în perioada războiului rece.

Acest buncăr a fost conceput pentru a proteja senzorii și sistemele electronice sensibile de un eventual atac cu impuls electromagnetic (EMP). Buncărul, construit în anii '60 pentru a rezista unui atac nuclear sovietic, era destinat monitorizării lansărilor de rachete nucleare sovietice și nu a mai fost utilizat din 2006, când NORAD și-a transferat punctul de comandă la baza aeriană Peterson în Colorado Springs.

Astfel, buncărul din munții Cheyenne rămăsese ca un centru alternativ de comandă, urmând să fie utilizat atunci când va fi necesar.

Intenția NORAD de a-și pune la adăpost echipamentele de comunicații într-un buncăr bine protejat intervine pe fondul informațiilor potrivit cărora hackeri ruși s-ar afla la originea unui atac informatic coordonat în octombrie 2014 la Departamentul de Stat și la Casa Albă.

Deși se presupune că informații secrete nu au fost afectate, o anchetă la care participă o serie de servicii de securitate a arătat că pirații informatici au avut acces la date extrem de valoroase, inclusiv programul personal detaliat al președintelui Barack Obama, după cum a relatat CNN.

În martie, surse CNN au caracterizat atacul informatic asupra serverelor Departamentului de Stat ca cel mai de amploare atac asupra unei instituții guvernamentale din Statele Unite. Atunci, postul de televiziune american a presupus că autorii acestui atac informatic ar putea avea legătură cu guvernul rus.

Casa Albă a dat marți asigurări că atacul informatic ce a vizat anul trecut Departamentul de Stat și președinția SUA nu a afectat date sensibile și confidențiale ale guvernului american, însă a refuzat să precizeze dacă Rusia s-a aflat în spatele acestui atac

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău