Nokia va construi pentru NASA o rețea de telefonie mobilă pe Lună

  • 19 Octombrie 2020 16:44
Nokia va construi pentru NASA o rețea de telefonie mobilă pe Lună

Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima rețea celulară pe Lună, a anunțat luni compania finlandeză, în contextul în care agenția spațială americană plănuiește un viitor în care oamenii vor reveni pe satelitul natural al Pământului și vor stabili așezări selenare, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

NASA își propune, prin programul său Artemis, să readucă oamenii pe Lună până în 2024 și să înființeze baze permanente pe suprafața selenară.

Nokia a anunțat că primul sistem de comunicații wireless în bandă largă din spațiu va fi construit pe suprafața Lunii la sfârșitul anului 2022, înainte ca astronauții să ajungă din nou acolo.

În cadrul acestui proiect, Nokia își va uni forțele cu o companie privată de proiectare a navelor spațiale din Texas, Intuitive Machines, pentru a trimite echipamentele spre Lună cu sonda lor selenară. Rețeaua se va autoconfigura și va stabili un sistem de comunicații 4G/LTE pe Lună, a precizat Nokia, intenția fiind aceea ca în viitor să se facă trecerea la 5G.

Rețeaua va oferi astronauților capabilități de comunicare voce și video și va permite schimbul de date telemetrice și biometrice, precum și trimiterea și controlul de la distanță a roverelor selenare și a altor dispozitive robotice, a indicat compania.

Rețeaua va fi proiectată pentru a rezista condițiilor extreme de la lansare și aselenizare și pentru a opera în spațiu.

Echipamentele trebuie să fie trimise pe Lună într-o formă foarte compactă pentru a se încadra în limitele de dimensiune, greutate și putere ale încărcăturilor spațiale.

Nokia a indicat că rețeaua va folosi tehnologia 4G/LTE, utilizată la nivel mondial în ultimul deceniu, în locul 5G - cea mai recentă - deoarece în cazul primei sunt mai bine cunoscute cantitatea și fiabilitatea. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
29
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău