Noile taxe vamale introduse de SUA au afectat una dintre principalele întreprinderi industriale din Transnistria

  • 29 Aprilie 2018 08:35
Noile taxe vamale introduse de SUA au afectat una dintre principalele întreprinderi industriale din Transnistria

Activitatea Uzinei Metalurgice de la Râbnița, cândva unul dintre principalii contribuabili în bugetul regiunii separatiste transnistrene, a fost din nou puternic afectată, de această dată de taxele vamale pentru importurile de oțel impuse recent de Statele Unite. Declarații în acest sens a făcut pentru presa de la Tiraspol directorul general al întreprinderii, Serghei Kornev, potrivit INFOTAG.

„După introducerea acestor taxe, producătorii turci au fost nevoiți să se reorienteze către piețele din Europa, inclusiv în România, care este unul dintre principalii noștri consumatori. Evident că, din cauza creșterii ofertei, prețurile la produsele finite au scăzut”, a menționat el.

Administrația întreprinderii afirmă, însă, că va urma planul de afaceri aprobat anterior, potrivit căruia uzina trebuie să producă în acest an 650 mii tone de produse finite, ceea ce este aproape de 1,5 ori mai mult decât în 2017.

Uzina Metalurgică de la Rîbnița, construită în 1985, rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS, menționează INFOTAG. Capacitățile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oțel și tot atâta laminate.

Până în 2009, uzina asigura 70% din exporturile regiunii transnistrene, însă în 2011 a început să întâmpine probleme și de atunci nu a mai funcționat la capacitate maximă. La începutul anului 2015, uzina a revenit "în proprietatea statului". Fostul proprietar, holdingul rusesc "Metallinvest" al omului de afaceri Alișer Usmanov, a cedat întreprinderea la un preț simbolic, suportând pierderi de 4 milioane de dolari. Anul 2016 s-a încheiat cu indici reduși - doar 127,5 mii tone de oțel și 210,8 mii tone de laminate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău