Noile sancțiuni împotriva Rusiei și „reajustarea" poziției UE față de China, în centrul reuniunii miniștrilor europeni de externe

  • 12 Mai 2023 17:40
Noile sancțiuni împotriva Rusiei și „reajustarea

Miniștrii de externe ai statelor UE au vineri și sâmbătă la Stockholm "discuții dificile" asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede posibilitatea de a sancționa și companii din state terțe, inclusiv China, ce furnizează Rusiei bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia pentru echiparea armatei ruse în războiul din Ucraina, relatează Agerpres.

„Este ceva nou, un lucru pe care-l facem pentru prima dată și firește că vor fi discuții dificile", a declarat la sosirea la reuniune ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg. Acesta a considerat totuși "corect și important" să existe opțiunea sancționării companiilor din statele terțe care contribuie la ocolirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei.

Și șefa diplomației germane Annalena Baerbock a pledat pentru această opțiune, întrucât "dorim să prevenim furnizarea de echipament militar dinspre alte țări către Rusia". Germania s-a plasat însă în fruntea îndemnurilor de a nu include China în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei propus luni statelor UE de către Comisia Europeană. Baerbock a amintit astfel vineri că Beijingul "a spus clar" că nu furnizează arme Moscovei.

Propunerea Comisiei în acest nou pachet de sancțiuni vizează 541 de companii, dintre care 526 sunt companii ruse, iar opt sunt companii chineze și din Hong Kong acuzate că reexportă către Rusia bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia. Aceeași propunere introduce un nou mecanism care ar permite în viitor restricții asupra exporturilor europene către țările terțe care eludează sancțiunile, așadar acest mecanism ar putea viza și China, conform propunerii formulate de Bruxelles. Față de această a doua propunere Germania a manifestat rezerve, nu însă și față de cea care privește sancționarea respectivelor companii chineze.

Dar Beijingul a transmis UE un avertisment clar asupra oricăror acțiuni ce ar viza atât China ca stat cât și companiile chineze. "Îndemnăm UE să nu pornească pe această cale. În caz contrar, China va adopta acțiuni ferme pentru protejarea drepturilor și intereselor noastre legale și legitime", a transmis Ministerul chinez de Externe.

De partea sa, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a semnalat vineri că "discuția abia a început" și încă nu s-a luat nicio decizie. Pe de altă parte, "trebuie să ne reajustăm poziția față de China", întrucât "nu putem avea o relație normală cu China dacă aceasta nu-și folosește puternica influență pe care o are asupra Rusiei pentru a pune capăt acestui război" în Ucraina, a adăugat Borrell, care le-a transmis miniștrilor europeni un document de lucru însoțit de o scrisoare explicativă în vederea pregătirii summitului european din 30 iunie.

În acest timp, ministrul chinez de externe Qin Gang a apreciat că UE și China trebuie "să respingă mentalitatea de Război Rece". "Dacă vom avea un nou Război Rece, deznodământul va fi încă și mai dezastruos" decât cel al precedentului, a avertizat ministrul chinez la o conferință de presă la Oslo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău