Noile reguli privind trecerea frontierei de stat: „Țările vor fi clasate în două zone, este vorba de zona roșie și zona verde. Persoanele care se vor întoarce din țările care fac parte din zona verde, obligate să aibă asupra lor un test PCR negativ”

  • 21 Iulie 2021 13:46
Noile reguli privind trecerea frontierei de stat: „Țările vor fi clasate în două zone, este vorba de zona roșie și zona verde. Persoanele care se vor întoarce din țările care fac parte din zona verde, obligate să aibă asupra lor un test PCR negativ”

Republica Moldova înăsprește regulile de intrare în țară în situația în care în ultima săptămână numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 la nivel global a crescut cu peste 40 la sută. Responsabilii din sănătate au menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că normele antiepidemice urmează a fi modificate o dată la 7 zile, în funcție de evoluțiile pandemice din regiune.

Numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 la nivel global s-a majorat cu peste 40 la sută în doar o săptămână. Astfel, reprezentanții din sănătate au impus o serie de restricții persoanelor care urmează să intre în R. Moldova, inclusiv celor ce vin din țări incluse în Zona Verde, susține directorul interimar al ANSP, Vasile Guștiuc.

Noile reguli privind trecerea frontierei de stat stabilesc următoarele mecanisme: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale săptămânal, în ziua de vineri, va actualiza lista statelor care sunt cu risc epidemiologic sporit și care pot prezenta un risc vădit răspândirii infecției în rândul populației. Conform unor criterii și în baza incidenței cumulative pe ultimele 14 zile, țările vor fi clasate în două zone, este vorba de zona roșie și zona verde. Persoanele care se vor întoarce din țările care se atribuie din zona verde, vor fi obligate, la trecerea frontierei de stat, să aibă asupra lor un test PCR negativ.

Astfel, persoanele care nu vor deține un test PCR negativ, vor fi plasate în autoizolare pentru 14 zile. Excepție vor face persoanele care vor avea certificatul confirmativ privind administrarea ultimei doze de vaccin cu 14 zile înainte de trecerea frontierei de stat, persoanele mai tinere de 18 ani, ultimii fiind obligați să aibă asupra lor test negativ PCR, cu valabilitate de 72 de ore, conducătorii auto si transportatorii de persoane.

De asemenea, vor fi scutiți de carantină și posesorii pașapoartelor diplomatice, persoanele care se vor afla în tranzit și nu vor sta mai mult de 24 de ore pe teritoriul Republicii Moldova, cu un itinerar stabilit de poliția de frontieră, persoanele care călătoresc în scop medical, care sunt citate de organele de judecată sau persoanele care dețin certificate care confirmă ca au anticorpi și au o valabilitate de 90 de zile.

Totodată, persoanele care vor veni din zonele roșii, indiferent de testul PCR negativ, vor fi nevoiți să stea în autoizolare timp de 14 zile, mai susține Vasile Guștiuc.

Pentru persoanele care traversează hotarele Republicii Moldova și vin din țările incluse în zonele roșii, pentru aceste categorii de persoane, indiferent dacă au asupra lor testul PCR sau nu-l au, vor fi plasați în autoizolare pe o perioadă de 14 zile.

Cetățenii vor putea să scurteze perioada de  autoizolare, efectuând un test PCR, după a șaptea zi de carantină.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău