Noile reguli privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în vigoare de la 1 aprilie

  • 31 Martie 2023 11:55
Noile reguli privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în vigoare de la 1 aprilie

Din 1 aprilie 2023, intră în vigoare noi reguli privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule, transmite MOLDPRES.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), noua Lege prevede majorarea limitelor de răspundere acoperite prin asigurarea RCA de la un milion de lei la un nivel de 100 mii de euro, în cazurile de avariere sau distrugere a bunurilor. La fel, pentru vătămări corporale și decese, limita de despăgubire se stabilește pentru accidente la 100 mii de euro – pentru o parte vătămată sau la 500 mii de euro – indiferent de numărul părților vătămate.

De asemenea, prin lege se introduce o nouă categorie de despăgubiri pentru prejudicii morale ca urmare a dizabilității sau a decesului persoanelor implicate în accidentul rutier, limita de despăgubire fiind de 5 000 de euro pentru o parte vătămată sau de 10 000 de euro, indiferent de numărul părților vătămate. În acest scop, documentul prevede o formulă de calcul privind cuantumul despăgubirii în funcție de prejudiciul moral produs.

Totodată, în noua lege a fost introdus conceptul de „decontare directă”, în baza căruia, asiguratul poate opta pentru un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați. Astfel, în cazul producerii unui accident, asiguratul va interacționa cu propriul asigurător și nu cu asigurătorul păgubitului.

Noul document prevede un termen limită în cadrul căruia asigurătorul RCA este obligat să ia o decizie cu privire la soluționarea cererii de despăgubire și să achite despăgubirea de asigurare - cel mult o lună de la data depunerii cererii de despăgubire, în cazul dosarului de daune complet, și cel mult trei luni, în cazul dosarului de daune incomplet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău