Noile modificări la Codul serviciilor media | Petru Macovei: Proiectul de lege s-ar putea să rezolve pentru moment situația

  • 26 Octombrie 2021 13:43
Noile modificări la Codul serviciilor media | Petru Macovei: Proiectul de lege s-ar putea să rezolve pentru moment situația

Situația actuală din domeniul audiovizualului este proastă, fiind determinată și de activitatea necorespunzătoare a Consiliului Audiovizualului. Însă există riscul ca noile modificări la Codul serviciilor media, care presupun, printre altele, readucerea companiei Teleradio Moldova sub control parlamentar și simplificarea proceduri de demitere a membrilor CA, să nu rezolve problemele decât pe termen scurt. Experți și reprezentanți ai instituțiilor media au dezbătut astăzi la Parlament proiectul propus de PAS și votat săptămâna trecută în prima lectură.

Proiectul, criticat de opoziție, prevede readucerea Companiei publice de radiodifuziune sub control parlamentar. Legislativul va numi și va putea demite directorul general al instituției. În același timp, documentul mai prevede și posibilitatea demiterii membrilor Consiliului Audiovizualului odată cu respingerea raportului anual de activitate. Instituirea controlului parlamentar asupra activității radiodifuzorului public este o practică internațională iar situația actuală, când acesta este subordonat Consiliului Audiovizualului nu funcționează, susține deputatul Virgiliu Pâslariuc, unul dintre autori.

„Noi, prin aceasta, nu facem altceva decât să încercăm să echilibrăm lucrurile. Pentru că ceea ce s-a întâmplat după ce televiziunea a trecut sub controlul CA, a demonstrat că lucrurile nu funcționează. Și, oricum nu am putut evita suspiciunea de implicare a politicului în activitatea televiziunii”, a afirmat deputatul. 

Expertul media, Eugeniu Rîbca, atenționează, însă, că se trece de la o extremă la alta - de la inamovibilitatea excesivă a membrilor CA, la posibilitatea demiterii in corpore a acestora.

„Văd trecerea de la o extremă la alta. Până acum am avut inamovibilitate care a echilibrat cu iresponsabilitate. Acest Consiliu al Audiovizualului, pe alocuri, a devenit o feudă - fac ce vreau pentru că suntem inamovibili. Noi acuma mergem pe ideea unei responsabilizării care echivalează cu un control excesiv”, a menționat expertul. 

În Republica Moldova au fost testate mai multe modele de numire a membrilor CA sau de formare a consiliului de supraveghere a instituției publice de radio și TV, dar nu au funcționat, iar situația actuală în domeniu este dezastruoasă, a declarat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. El a menționat că propunerile actualei majorități parlamentare ar putea identifica soluții doar pe termen scurt.

„Eu cred că trebuie să fim foarte atenți, deoarece proiectul de lege pe care îl aprobați acum s-ar putea să rezolve pentru moment situația, dar pe o perspectivă mai lungă ar putea să creeze anumite probleme care ar trebui să fie evitate”, a afirmat Petru Macovei. 

De asemenea, reprezentanții unor instituții media au exprimat îngrijorări că prevederile proiectului vor permite subordonarea audiovizualului și instituțiilor de control factorului politic. Anterior și Blocul comuniștilor și socialiștilor, dar și Consiliul Audiovizualului au criticat proiectul. Și un grup de ONG-uri din domeniul media și-a exprimat dezacordul față de unele prevederi ale inițiativei legislative.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău