Noii judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul cu încălcarea legislației

  • 14 Decembrie 2018 14:14
Noii judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul cu încălcarea legislației

Cei trei judecători au Curții Constituționale, proaspăt numiți în funcție, au depus miercuri jurământul în Parlament, în lipsa președintelui Republicii Moldova, așa cum prevede legea.

Șeful Legislativului, Andrian Candu a declarat că Igor Dodon nu a fost prezent, având altă agendă, dar că acest lucru nu ar fi un impediment pentru depunerea jurământului.

Totuși, art, 12 al Legii cu privire la Curtea Constituționale prevede că jurământul trebuie depus și în prezența șefului statului: „La intrare în exercitarea funcției, judecătorul Curții Constituționale depune în fața Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova și Consiliului Superior al Magistraturii următorul jurământ”, precizează textul legii.

Amintim că cei trei noi judecători sunt: Corneliu Gurin (numit de CSM), Artur Reșetnicov (numit de Guvern) și Raisa Apolschi (numită de Parlament).

Corneliu Gurin a fost procuror general în perioada aprilie 2013 – februarie 2016. El a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de judecător la Curtea Constituțională. El îi va lua locul lui Igor Dolea care a demisionat deși mai avea două luni până la încheierea mandatului.

Artur Reșetnicov este deputat al Partidului Democrat. El a fost anterior consilier al fostului președinte Vladimir Voronin, șef al Serviciului Informații și Securitate, deputat din partea Partidului Comuniștilor, după care a aderat la Partidul Democrat.

Raisa Apolschi este deputată din partea Partidului Democrat și președintă a Comisiei Juridice a Parlamentului. Anterior, ea a deținut funcția de director al Centrului pentru Drepturile Omului.

Presa a scris anterior că Raisa Apolschi ar fi nașa de cununie a liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Menționăm că judecătorii Curții Constituționale, care până în prezent, depuneau jurământul în fața Parlamentului, Președintelui și Consiliului Superior al Magistratului, îl vor putea depune doar în fața plenului Curții Constituționale în cazul în care nu au posibilitatea de a depune jurământul în fața celorlalte trei instituții. Noile prevederi au intrat ieri în vigoare. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău