Noi tehnologii la Stația de Epurare din Chișinău

  • 26 Ianuarie 2016 16:09
Noi tehnologii la Stația de Epurare din Chișinău

Odată cu modernizarea și reconstrucția Stației de Epurare din Chișinău, nămolul depozitat va fi deshidratat conform unor tehnologii noi.

Furnizorul de apă din capitală dă asigurări că actuala metodă de deshidratare prin utilizarea geotuburilor, va rămâne în trecut, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al SA „Apă-Canal Chișinău”(ACC), se menționează că anul 2015 a fost ultimul în care au fost utilizate geotuburile pentru deshidratarea nămolului. Săptămâna trecută au fost finalizate lucrările de transportare a nămolului din tuburile geotextile de pe platformele special amenajate în depozitele Stației de epurare din Chișinău. În total, muncitorii au evacuat aproximativ 80 de mii de metri cubi de nămol.

În prezent, sunt desfășurate lucrările de amenajare, dezinfectare a platformelor și căilor de acces pentru transportarea nămolului. Potrivit ACC, tehnologiile utilizate din 2009 și până în prezent pentru prelucrarea nămolului și-au demonstrat eficacitatea. Aceste tehnologii permit reducerea de zece ori a suprafeței platformelor de nămol, în acest mod este redus și mirosul pestilențial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

Modernizarea stației este parte a Programului de Investiții Prioritare (PIP), finanțat din creditele BERD și BEI. Furnizorul de apă precizează că procesul de modernizare a Stației de Epurare include și construcția instalațiilor de prelucrare a nămolului. Acestea prevăd fermentarea anaerobă, deshidratarea mecanică, precum și producerea biogazului, energiei electrice și termice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău