Noi specialități în domenii cheie pentru dezvoltarea R.Moldova, aprobate de Guvern

  • 07 Iunie 15:12
Noi specialități în domenii cheie pentru dezvoltarea R.Moldova, aprobate de Guvern

Nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior va fi completat cu trei programe noi la ciclul I al studiilor superioare în domeniile Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) și Inginerie și Agricultură. Este vorba despre Știința datelor, Tehnologii digitale în fabricație, Agrobusiness și dezvoltare rurală – specialități cheie și de viitor pentru dezvoltarea progresivă a țării noastre. Propunerea a fost aprobată de Guvern la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării.

Completarea Nomenclatorului cu aceste noi specialități este asigurată de dezvoltarea în Republica Moldova a tehnologiilor informaționale și digitalizarea proceselor de producție, ceea ce va condiționa revizuirea programelor de studii în cadrul învățământului superior, în vederea adaptării lor la necesitățile pieței muncii și tendințelor în domeniul economic, se arată în comunicatul Ministerului Educației și Cercetării.

„Prin introducerea acestor noi specialități în învățământul superior, ne asigurăm că pregătim tineri specialiști în domenii importante pentru dezvoltarea țării noastre. Aceasta va crea oportunități pentru inovație, dezvoltare rurală și avansare în era tehnologiilor digitale”, a menționat ministrul Anatolie Topală.

Noile specialități vor contribui la formarea specialiștilor calificați, capabili să inițieze și să dezvolte afaceri agricole în mediul rural, Inginerie sau TIC, menite să susțină dezvoltarea sustenabilă din toate punctele de vedere (economic, ecologic, social și cultural), implicit să atragă fonduri alocate inclusiv de Uniunea Europeană și să gestioneze afaceri de succes.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău