Noi SCUMPIRI la energia electrică ?

  • 21 Iulie 2015 11:31
Noi SCUMPIRI la energia electrică ?

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că în tarifele la energia electrică livrată populației de RED Nord, RED Nord-Vest și Gas Natural Fenosa, aprobate pe 18 iulie, nu au fost incluse devierile financiare acumulate de operatori în urma deprecierii monedei naționale, suma care se ridică la peste două miliarde de lei.„Devierile urmează a fi…

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că în tarifele la energia electrică livrată populației de RED Nord, RED Nord-Vest și Gas Natural Fenosa, aprobate pe 18 iulie, nu au fost incluse devierile financiare acumulate de operatori în urma deprecierii monedei naționale, suma care se ridică la peste două miliarde de lei.

„Devierile urmează a fi reeșalonate și incluse ulterior în tarif în procesul de actualizare a acestuia în anii următori”, se spune într-un comunicat oficial al  ANRE. Instituția intenționează să creeze în viitorul apropiat un grup de lucru constituit din experți în domeniul energetic, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și alte persoane interesate pentru a verifica devierile financiare acumulate de toți furnizorii de energie electrică.

La aprobarea noilor prețuri pentru energia electrică au fost luate în calcul doar consumurile strict necesare pentru funcționarea întreprinderilor și asigurarea consumatorilor cu energie electrică, inclusiv cheltuielile suportate pentru procurarea energiei electrice, luându-se în calcul cursul mediu al leului moldovenesc față de dolar pentru anul 2015 de 18,9 lei, mai spune sursa citată.

De la 1 iulie, consumatorii casnici conectați la rețelele „Gas Natural Fenosa” vor achita un tarif de 2 lei și 16 bani pentru un kWh, iar clienții „RED Nord” vor plăti câte 2 lei și 23 de bani.

Precizăm că ultima ajustare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor finali a fost operată de ANRE în mai 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău