Noi sancțiuni europene împotriva Rusiei. Moscova extinde lista oficialilor europeni indezirabili

  • 23 Iunie 2023 17:10
Noi sancțiuni europene împotriva Rusiei. Moscova extinde lista oficialilor europeni indezirabili

Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina a intrat în vigoare vineri, măsură față de care Moscova a răspuns prin extinderea listei cu responsabilii europeni care au interdicție de intrare pe teritoriul rus, relatează Agerpres.

Noile sancțiuni europene urmăresc în special să prevină eludarea sancțiunilor impuse anterior și vizează de asemenea companii din ale state, inclusiv China. Totuși, de teama unor represalii din partea Beijingului, numărul companiilor chineze sancționate a fost diminuat față de proiectul inițial, în final rămânând doar trei companii. Alte companii sancționate sunt din Uzbekistan, Emiratele Arabe Unite (EAU), Siria și Armenia.

Acest nou pachet de sancțiuni europene contra Rusiei, al 11-lea de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, include posibilitatea restricționării anumitor exporturi către țările prin care produse supuse sancțiunilor ajung în Rusia și ocolesc astfel sancțiuni impuse în pachetele anterioare.

De asemenea, navelor comerciale suspectate că încalcă embargoul petrolier sau că se implică în transferuri de pe alte nave pentru a eluda plafonul tarifar pentru petrol impus Rusiei de către UE li se va putea interzice accesul în porturile europene. O interdicție de transport de bunuri în interiorul UE se va putea aplica și în cazul camioanelor cu remorci sau semiremorci rusești.

Noile sancțiuni europene vizează, prin restricții la export, și 15 bunuri tehnologice descoperite pe câmpul de luptă în Ucraina, precum și echipamentele necesare producerii acestora.

În replică, Rusia a anunțat că a "extins considerabil" lista cu responsabilii instituțiile europene și ai statelor membre ale UE care au interdicție de intrare pe teritoriul rus. Fără a preciza numărul acestora, Ministerul rus de Externe a transmis că este vorba în special despre membri ai serviciilor de securitate ori ai instituțiilor politice și comerciale europene, precum și europarlamentari "care promovează o agendă (ostilă) față de Rusia".

După lansarea campaniei militare ruse în Ucraina și sancțiunile occidentale ce au urmat, Rusia a declarat indezirabili sute de politicieni, funcționari, jurnaliști, oameni de afaceri și alte persoane din Occident pe care le-a considerat ostile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău