Noi sancțiuni americane lovesc în industria turistică a Cubei

  • 05 Iunie 2019 14:27
Noi sancțiuni americane lovesc în industria turistică a Cubei

Statele Unite au anunțat marți impunerea de noi sancțiuni industriei turistice cubaneze, un sector esențial pentru economia insulei, acuzată de Washington că susține regimul președintelui Nicolas Maduro, informează AFP și EFE, potrivit Agerpres.

SUA, care acuză Havana că joacă un rol destabilizator în America Latină, interzice acum cetățenilor săi să viziteze Cuba în călătorii de grup. Sancțiunile vizează, de asemenea, navele de croazieră sau ambarcațiunile private de agrement precum și avioanele private sau comerciale.

Departamentul Trezoreriei a explicat într-un comunicat că SUA nu vor permite călătorii culturale și educative de contact cu poporul cubanez (people-to-people). Acestea au dat posibilitatea mai multor mii de americani să viziteze insula după dezghețarea relațiilor bilaterale inițiată de președintele Barack Obama în 2014.

Măsurile ce urmează să intre în vigoare miercuri au fost anunțate pe 17 aprilie de consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american John Bolton în timpul unei vizite în cadrul comunității cubaneze aflate în exil din Miami.

SUA "consideră regimul cubanez responsabil de represiunea poporului cubanez, de ingerința în Venezuela și de rolul direct în criza orchestrată de Nicolas Maduro", potrivit diplomației americane.

"Aceste acte vor ajuta la păstrarea dolarilor americani departe de accesul armatei, al serviciilor de informații și al securității" din Cuba, a explicat într-un alt comunicat secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin.

Aceste măsuri atacă un sector-cheie al economiei cubaneze, în condițiile în care numărul turiștilor americani aproape că s-a dublat în perioada ianuarie-aprilie în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cuba este supusă embargoului american începând din 1962, embargou ce limitează în special călătoriile cetățenilor americani pe insula comunistă.

Până în prezenta aceste călătorii erau limitate la 12 situații care priveau proiecte profesionale, artistice, sportive, de "susținere a poporului cubanez" sau activități religioase.

Collin Laverty, președintele agenției de voiaj specializate Cuba Educational Travel, a denunțat "un spectacol politic" al președintelui Trump, destinat comunității cubaneze aflate în exil din Florida, un stat care ar putea influența decisiv alegerile, în perspectiva scrutinului din 2020. "Chiar este păcat că milioane de cubanezi vor plăti prețul scăderii numărului de turiști americani", și-a exprimat regretul Laverty într-un comunicat de presă.

Șeful diplomației cubaneze Bruno Rodriguez a denunțat într-o postare pe Twitter decizia SUA care "intenționează să asfixieze economia și să dăuneze nivelului de trai al cubanezilor pentru a ne smulge concesii politice". "Vor eșua și de această dată", a prezis Rodriguez.

Dar pentru secretarul american al Comerțului Wilbur Ross,"Cuba rămâne comunistă, iar Statele Unite, sub precedentele administrații, au făcut prea multe concesii unuia din adversarii noștri istorici cei mai agresivi". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău