Noi reguli pentru candidații la funcția de director de școală
-
15 Iulie 2015 18:21
Candidații la funcțiile de directori de școli vor trebui să obțină un certificat de la Ministerul Educației care să le confirme abilitățile manageriale, ca să poată participa ulterior la concurs, potrivit unui proiect propus spre consultare.
Locuri vacante de directori sunt disponibile în prezent, în aproximativ 1000 de școli și grădinițe, ai căror manageri au fost demiși conform Codului Educației, pentru că nu fuseseră aleși prin concurs. Unii dintre aceștia afirmă că este o procedură birocratică prea complicată.
Pentru a obține acest certificat, candidații vor trebui să rezolve la calculator un test din 30 de întrebări din domenii conexe sistemului educațional. Înscrierea la testare se va face on-line, iar testarea va fi înregistrată video și se va desfășura la Centrul Tehnologiilor Informaționale în Educație, la Chișinău.
În opinia directoarei, acum interimare, a liceului ”Mihai Eminescu” din Cahul, Ala Gaidar, care a deținut această funcție timp de 15 ani, ar trebui luată în considerare în primul rând experiența candidaților și ceea ce au reușit să facă pentru instituție.
”Să ne aprecieze nu cu ”mașina” dar să ne aprecieze faptele noastre. Trecem atâtea examene, ca copiii, mai mult ca la ministere, nici acolo nu trec așa concurs cum trec directorii de școli, dar salariile sunt mai mici ca la cadrele didactice”, a declarat Ala Gaidar.
Și directorul gimnaziului din satul Codreanca, raionul Strășeni, Tudor Bîcos, care deține această funcție de 33 de ani crede că este o prevedere prea dură și se îngrijorează de faptul că și concursurile pentru aceste funcții ar putea fi politizate.
”Ceva nu e chiar așa cum ar trebui să fie, este o selectare prea dură. Să fie concurs echitabil, corect, dar știm cum se organizează concursurile. Partidele își înaintează candidaturile, indiferent de capacitățile persoanei date”, a declarat Tudor Bîcos.
Pe de altă parte, Liliana Prodan, șef-adjunct la direcția raională de învățământ Anenii Noi consideră că prin testare vor fi aleși directori mai competenți.
”Am lucrat și eu în funcție de director foarte mulți ani și nu am văzut nimic complicat pentru un director care este competent. Trebuie să merite” a declarat Liliana Prodan.
Ministerul a făcut publică și bibliografia ce trebuie consultată pentru testare și va publica în curând și modele de teste, astfel încât, toți candidații să se poată pregăti, a declarat pentru Radio Chișinău ministrul adjunct al Educației, Igor Grosu.
”Este perfect legal ca ministerul să organizeze astfel de certificări. După care, având acest certificat, planul strategic de dezvoltare a instituției, merge și depune actele la organizatorul competiției. Totul este foarte transparent, foarte previzibil”, a declarat Igor Grosu.
Primele testări pentru obținerea certificatelor sunt preconizate să fie organizate în a doua parte a lunii august 2015. Concursurile propriu-zise vor fi organizate de către administrațiile publice locale, la nivel de raion pentru gimnazii și licee și la nivel de localități pentru grădinițe.