Noi reguli aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene ar putea constrânge Apple să renunțe la conectorul Lightning

  • 08 August 2018 18:06
Noi reguli aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene ar putea constrânge Apple să renunțe la conectorul Lightning

Urmând amenzii record, de 5 miliarde dolari, servită gigantului Google pentru încălcări ale legilor antitrust, autoritățile europene anchetează acum modul în care marile companii proiectează dispozitive care constrâng utilizatorii să achiziționeze cabluri și adaptoare de alimentare cu design proprietar, mai costisitoare decât cele pentru uz general.

La fel ca în anii de început ai pieței de telefoane mobile, Apple nu renunță la practicile păguboase pentru consumator, constând în echiparea dispozitivelor cu conectori proprietari și vânzarea accesoriilor la suprapreț, scrie Go4it.

Direct vizată de anchetă, Apple ar putea fi constrânsă să abandoneze conectorul Lightning în favoarea alternativei cu funcționalitate similară, USB Type-C. Folosit deja de majoritatea producătorilor de dispozitive, formatul USB-C are „avantajul” de a nu putea fi suprataxat la fel de ușor, prin vânzarea sub licență de cabluri și accesorii certificate. Sigur, Apple poate și va impune alte limitări, cum ar fi dezactivarea funcției de încărcare rapidă la detectarea adaptoarelor de alimentare care nu au fost validate în mod expres pentru compatibilitate cu produsele companiei.

O primă reacție față de practicile folosite de Apple a venit încă din anul 2009, când legiuitorii europeni au publicat un memorandum în care au recomandat producătorilor de dispozitive să „armonizeze” în mod voluntar tipul de conectori și adaptoare pentru alimentare suportate cu noile modele smartphone. Cum recomandările ce aveau anul 2011 ca țintă de implementare au fost ignorate de Apple, a venit momentul ca bunele practici să fie impuse prin lege.

Trebuie spus că atât Samsung, Huawei, Nokia, dar și Apple au semnat memorandumul Uniunii Europene. Ce-a din urmă l-a ignorat însă cu totul.

„Dat fiind progresul nesatisfăcător obținut cu abordarea voluntară, Comisia Europeană va desfășura un studiu de impact menit să evalueze costurile și beneficiile celorlalte opțiuni”, a declarat Margrethe Vestagerm, oficialul european considerat în mare parte responsabil pentru măsurile care au dus la penalizarea cu amenzi record a gigantului Google.

În funcție de concluziile la care se va ajunge, legiuitorii europeni vor decide dacă este nevoie de măsuri mai stricte pentru a încuraja adoptarea unui format universal, privind conectarea și tipul de adaptoare pentru încărcare folosite de viitoarele produse smartphone comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:4,12 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău