Noi reglementări pentru posesorii de arme

  • 01 Februarie 2018 08:12
Noi reglementări pentru posesorii de arme

Toți posesorii de arme de foc, precum și cei care dețin arme pneumatice a căror putere la gura țevii este mai mare de 0,5 Jouli, sunt obligați să le declare și să le înregistreze la organul de poliție până pe 25 octombrie 2018. Persoanele care vor refuza să facă acest lucru, vor răspunde contravențional și vor pierde dreptul de posesie a armelor pe un termen de 5 ani.

Totodată, în premieră, toți posesorii de arme vor fi obligați să treacă un curs de mânuire a armei, iar în cazul unor controale de rutină, vor fi obligați să facă și testul la alcool.

Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, miercuri, 31 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, unde au fost prezentate modificările și completările la Legea privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă, transmite IPN.

„Toții doritorii de a obține dreptul de posesie sau de a-l prelungi trebuie să depună un set de acte la orice unitate polițienească din raza în care domiciliază. Pachetul de acte poate fi găsit accesând site-ul Politia.md. Cei care nu au trecut testul psihologic sau au abateri penale nu vor avea posibilitatea de a redobândi dreptul de posesie a armelor și munițiilor. Prin urmare, vor trebui să înstrăineze armele. În caz contrar, vor fi trași la răspundere penală pentru deținere ilegală ”, a adăugat Marin Maxian. 

În 2017, poliția a ridicat aproape 1400 de arme deținute ilegal. Au fost pornite 141 de cauze penale. Benevol au fost predate circa 790 de arme și peste 2000 de muniții și cartușe.

Conform modificărilor operate, posesorii de arme, o data la 10 ani, vor prezenta fiecare armă pentru a participa la o tragere, cu includerea informațiilor în evidența oficială. Acest lucru va permite ca organele de poliție să identifice și să stabilească posesorul în caz dacă a comis o infracțiune sau o contravenție.

De asemenea, posesorului îi este interzis să schimbe unele componente ale armei, să monteze dispozitive pentru reducerea zgomotului, să înlocuiască sau să scurteze țeava armei. Vor fi lipsite de dreptul de posesie persoanele care din neglijență și-au pierdut armele sau nu le păstrează în safeuri. Posesorul poate să dețină doar două încărcătoare cu cartușe. În ceea ce privește armele albe, acestea nu trebuie să aibă o grosime mai mare 2,6 mm și lungimea de 95 mm.  

Pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 135 de infracțiuni cu arme și 337 de incidente cu arme utilizate ilegal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău